Националната банка на Румъния публикува стойността на банковия индекс ROBOR

...
Националната банка на Румъния публикува стойността на банковия индекс ROBOR
Коментари Харесай

Румънският ROBOR стагнира, какво означава това за кредитите в местна валута

Националната банка на Румъния разгласява цената на банковия показател ROBOR (Румънски междубанков лихвен процент), употребен за пресмятане на променливи лихви по заеми в леи, заяви.

Тримесечният показател ROBOR, употребен за пресмятане на променливи лихвени проценти по заеми в леи, стагнира във вторник на 7.63% от цената, записана в миналата сесия, по данни на Централната банка.

В началото на годината показателят беше 3.02%, а през март показателят се котираше на 4.25%. За съпоставяне тримесечният показател ROBOR стартира 2022 година на 3.02%, а при започване на 2021 година беше 1.98 на 100.

Покачването на показателя до настоящето му равнище стартира на 24 февруари, когато Русия разгласи война на Украйна, като по това време показателят се увеличи от 3.56% на 23 февруари 2022 година до 3.61% на 24 февруари 2022 година

Шестмесечният показател ROBOR, употребен за пресмятане на лихвата по ипотечни заеми в леи с променлива рента, стагнира на 7,86%.

12-месечният показател ROBOR, който съставлява лихвения %, заплатен по заеми в леи, взети от търговски банки от други търговски банки за интервал от 12 месеца, стагнира на 8.10 на 100.

ROBOR съставлява междинният лихвен %, при който румънските банки отпускат заеми една на друга, в леи.
 Означават ли по-високите ипотечни лихви по-ниски цени на парцелите?
Означават ли по-високите ипотечни лихви по-ниски цени на парцелите?

Ипотечните лихви се покачиха доста през 2022 година в Съединени американски щати

Развитието на ROBOR се въздейства от няколко фактора, най-важните от които се отнасят до паричната политика на Централната банка на Румъния, ликвидността на пазара, инфлацията и фискалната политика.

Припомняме, че за новите заеми на дребно в леи от пролетта на 2019 година беше въведена нова информация - тримесечният референтен показател за потребителски заеми - IRCC, който размени ROBOR.

Референтните проценти на ROBOR са избрани за осем падежа, като най-краткият е един ден, а най-дългият е една година. За заеми, отпускани от банки на небанкови клиенти (физически лица, търговски сдружения и др.), изключително значими са процентите ROBOR за падежи от 3 и 6 месеца, които служат като ориентир за установяване на променливи лихвени проценти, във формат ROBOR 3 месеца + надбавка, надлежно ROBOR 6 месеца + надбавка.
 Какво се прави в среда на повишаващи се лихви
Какво се прави в среда на повишаващи се лихви

Американският пример
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР