Организации за правата върху оръжията съдят губернатора на Ню Мексико за заповед за насилие с оръжие

...
Националната асоциация за правата върху оръжията заведе дело срещу демократическия
Коментари Харесай

Националната асоциация за правата върху оръжията заведе дело срещу демократическия губернатор на Ню Мексико и министъра на здравеопазването в събота заради заповеди, които обявяват насилието с оръжие за извънредна ситуация за общественото здраве и спират законите за открито и скрито носене в градовете и окръзите въз основа на статистически данни за престъпността.

Губернаторът Мишел Луджан Гришам издаде извънредна заповед след смъртта на три деца от юли до септември, както и след две масови стрелби в щата.

Делото, заведено в американския окръжен съд за Ню Мексико в събота, изброява Луджан Гришам и министъра на здравеопазването на Ню Мексико Патрик Алън като ответници.

Националната асоциация за правата върху оръжията твърди в делото, че заповедите нарушават втората поправка.

„Държавата трябва да оправдае забраната за носене, като докаже, че е в съответствие с историческата традиция на нацията за регулиране на огнестрелните оръжия. Но е невъзможно държавата да поеме това бреме, защото няма такава историческа традиция за регулиране на огнестрелните оръжия в тази нация“, се казва в иска.

В целия иск ищците цитират решение на Върховния съд от 2022 г., което отменя закон за оръжията в Ню Йорк, който ограничава правото на скрито носене извън дома.

Делото също така посочва жителя на Албакърки Фостър Алън Хейнс като ищец. Haines възнамеряваше да участва в закона за открито носене на държавата, според жалбата.

„Хейнс не може да направи това от забраната за носене, която го лишава от основното му право да държи и носи оръжие за законни цели, защитени от Втората поправка“, се казва в съдебния иск.

Ищците молят съда да постанови мярка за неизпълнение на извънредната заповед, се казва в иска.

В събота бе заведено и второ дело срещу Луджан Гришам; Алън; Секретарят на Министерството на обществената безопасност Джейсън Боуи; и шефът на щатската полиция У. Трой Вайслер от жителя на окръг Берналило Ранди Донк и собствениците на оръжия в Америка. Костюмът оприличава изпълнителната заповед и декларацията за извънредно положение за общественото здраве на „военно положение“ и твърди, че това е спиране на конституционни права.

Този иск също така иска от съда незабавна временна ограничителна заповед, а по-късно и предварителна и постоянна мярка за неотклонение.

CNN се свърза с офисите на губернатора и Министерството на здравеопазването за коментар относно съдебните дела.

Lujan Grisham миналата седмица също издаде план за прилагане в цялата страна, който включва 30-дневно спиране на законите за открито и скрито носене в Албакърки и околностите на окръг Берналило, съобщи CNN по-рано.

Заповедта, която влезе в сила незабавно, временно забранява носенето на оръжие в обществена собственост в тези окръзи с някои изключения, според кабинета на губернатора. Гражданите с разрешителни за носене все още ще имат право да притежават оръжията си в частна собственост, като оръжейни полигони и магазини за оръжие, ако огнестрелното оръжие се транспортира в заключена кутия или ако се използва заключване на спусъка или друг механизъм, за да направи оръжието неспособно да бъде стреляно .

Заповедта също така забранява огнестрелните оръжия върху държавни имоти, включително държавни сгради и училища, както и в паркове и други места, където се събират деца. Съгласно заповедта лицензираните търговци на огнестрелно оръжие ще бъдат инспектирани ежемесечно от отдела за регулиране и лицензиране на Ню Мексико, за да се гарантира спазването на законите за продажба и съхранение.

Джак Форест, Конър Пауъл и Анди Роуз от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР