Националната асоциация на зърнопроизводителите е предложила на премиера Бойко Борисов

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите е предложила на премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите предлагат с 15 млн. лв. да се вдигне помощта за акциза

Националната асоциация на зърнопроизводителите е предложила на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов от идната година държавната помощ за отчасти покриване на акциза върху горивата да се увеличи с към 20%. Причината е в повишаването на международните цени на горивата, почнало от есента на тази година, уточни за Синор.БГ Радослав Христо от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

В продължение на години бюджетът за покриване на част от акциза за употребяваното в селското стопанство гориво е 84 милиона лв. годишно. С новото предложение се чака той да се увеличи на 100 млн. лв..

По закон компенсацията е 40 на 100, което значи, че за литър купено гориво страната покрива 27-28 ст. С желаното нарастване компенсацията ще доближи 40-45 ст., което доста ще облекчи активността на полето.

Средно цената на литър газьол сега е 2,10 лева, или без Данък добавена стойност 1,80. С желаното покачване цената ще падне до 1,40 лева, тъй че ще покрие възходящата цена на горивата.

Стопаните са извънредно удовлетворени от новата система за погашение на държавната помощ, която към този момент втора година е доста по-улеснена, уточни още Радослав Христов.

Фермерите не са натоварени със задължението да водят дневници и да показват разходни правила за горивата, той като това централизирано се прави въз основа на анализите, направени не без помощта на институтите към Селскостопанска академия.

Служителите в общинските служби попълнят заявката за обработваните декари, като фермерът показва само фактурите за купеното гориво.

До края на месеца се чака да бъдат оповестени резултатите от декларираните количества горива през предходната стопанска година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР