Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в която членуват компании,

...
Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), в която членуват компании,
Коментари Харесай

По-евтини жилища в София, когато бюрокрацията намалее

Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП), в която членуват компании, чиито общ пазарен дял в София е сред 55 и 65%, остро разкритикува бюрокрацията в България поради безредни и мудни решения и изборни тълкувания на закона, написа money.bg.

Според ръководителя на асоциацията Георги Шопов в следствие от административните спънки у нас жилищата в София са по-малко от нужното и по-скъпи, в сравнение с би трябвало да са.

Предприемачите показват, че измежду главните проблеми при работата на администрацията е неспазването на заложените от самите тях периоди, което основава неустановеност и неустойчивост при работата на фирмите. Единият от дадените образци бе за 3-месечен период, който се чака назначението на приемателна комисия, което може да бъде несъмнено като неуместно.

Решението, което бизнесмените виждат, е въвеждането на административния принцип за " безмълвно единодушие ", който нееднократно се прокрадваше в законопроекти в Народното събрание, само че по този начин и не се доближава до работещ вид.

Според този принцип администрацията ще има период, в който да отговори - и в случай че не го направи в този период, се приема, че тя е дала своето единодушие. Това ще забърза работата на служителите и ще постави завършек на бавенето на преписки.

Вторият огромен проблем е неналичието на рамкова стратегия в Общия организационен проект на столицата. Нуждата от такава се обуславя още веднъж от желанието за предвидимост и ще даде опция да избегнем втори " Манастирски ливади ", в които царува цялостен безпорядък по виновност на общината.

Рамковата стратегия съставлява времеви график, в който общината споделя в период, в който ще построи нужната инфраструктура в даден регион и ще позволи жилищното строителство. " Така се управлява и направлява развиването на града ", уточни Шопов.

Предприемачите се сплотяват и към мнението, че различен извънредно значителен проблем е затрудненото приемане на Подробните устройствени проекти по региони.

" Започнатите договаряния и публични разисквания на измененията в Общ устройствен план на София са стъпка в вярната посока. Но не трябва да се подценява основното значение на Подробните устройствени проекти, които имат съществена роля за поддържането на капиталовата интензивност по региони. Тежките административни процедури основават предпоставки за напрежение сред вложители и жители и затрудняват реализирането на нови планове. Затова ние ще настояваме за ясни и елементарни правила при процедурите по приемане на Подробен устройствен план ", разяснява още Шопов.

Той добави и че през последните 15 години има безредни промени в нормативните актове, а Законът за устройство на територията е променян цели 68 пъти. И изиска идващия Общ устройствен план на София да се създаде с визия за идващите 15-20 години.

Как ще се развива София и по какъв начин да се отървем от кошмарните тапи?

Приемането на нов Общ устройствен план е подобаващ миг и да се замислим по какъв начин желаеме да се развива София и по какъв начин да се оправим с кошмарните тапи.

Към момента столицата се вписва в определението за дисперсен град със строго избрани зони: " спални " като " Люлин ", " Дружба " и други, административен център и зони за произвеждане. Това основава непрестанен трафик сред другите зони. По-модерната наклонност, която навлиза в чужбина, е за смесени зони, което съществено ще облекчи тапите.

Друг значим въпрос е за вида жилищно строителство. При висок коефициент (например 3,5 кв. м. застроена повърхност на всеки кв. м.) получаваме високо строителство с по-достъпни жилища. От друга страна, по-ниският коефициент носи по-високи цени на жилищата. Шопов даде образец с френски град наоколо до Лион, където има невисок коефициент на строителство, само че в границите на 18 години налозите са толкоз високи, че се изравняват с цената на жилището.

По-високото строителство ще ни отдалечи и от един от негативите на пазара в Западна Европа. У нас със междинната заплата се купува 0,6 кв. м., до момента в който в Лондон - 0,1 кв. м. И наклонността, показват те, е да се приближаваме към този отрицателен сюжет.

" В устрема да не се разрешава строителство посредством повече регулации, хората са наказани цялостен живот да не могат да си купят жилище и живеят чартърен ", споделя Шопов.

Колко жилища са нужни на София и по какъв начин вървят цените?

През 2018 година в София са приключени със 107% повече жилища, по отношение на миналата година, а е почнало създаване от на съвсем 8 000, или растеж от 63% по отношение на 2017 година Въпреки това обаче, в избрани райони търсенето продължава да изпреварва предлагането и цените порастват със 7,5%.

Според Асен Чавдаров, член на управителния съвет на НАСП, в София са нужни сред 12 и 15 000 жилища годишно. Затова и не може да се приказва за балон на пазара на недвижими парцели.

В същото време част от растежа на цените бе пояснен и с по-високи разноски на бизнесмените - за първични материали и за разноски за труд. Между 2016 и 2018 година междинните разноски за труд в бранша са се покачили с сред 35 и 50%, а за позиции, изискващи по-висока подготовка, като кранисти и заварчици, с над 100%.

Прогнозата за 2019 година е за сдържан растеж в границите на 5% и за леко удължение на интервала, в който клиентите търсят жилище. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР