Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) обединява утвърдени инвестиционни компании,

...
Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) обединява утвърдени инвестиционни компании,
Коментари Харесай

Предприемачи искат по-достъпни жилища за хората

Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП) сплотява одобрени капиталови компании, работещи най-вече на територията на Столична община. В организацията членуват 23 компании, които съставляват сред 55% и 65% от размера строителство в София. Целта на структурата е възстановяване на жилищния бранш и капиталовата среда при строго съблюдаване на законовата рамка и публичния интерес.

„ Противопоставянето сред жителите и строителните бизнесмени беше изкуствено подбудено от външни фактори. Това докара до деформиране на публичната настройка към ползите на двете страни. Една от задачите на Националната асоциация на строителните бизнесмени е да увери обществото, че в дълготраен проект вложителите, жителите и органите на ръководството имат един общ интерес - развиване на строително-инвестиционния бизнес. Това значи доходи в стопанската система на страната и посредством работа - създавана на качествена среда за живеене “, разяснява Георги Шопов, ръководител на Управителния съвет на НАСП и добавя: „ Жилищното строителство е един от моторите в стопанската система -осигурява трудова претовареност, генерира приходи към държавния бюджет и уголемява предлагането на пазара на парцели, с което се покачва достъпността на жилищата. Затова посредством градивен разговор ние ще работим за иницииране на законодателни промени, с които да се уредят връзките органи на ръководство - бизнесмени - жители “.

За късото време, в което съществува, Асоциацията реализира промени в Закона за устройство на териториите и Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Внесени са и нови оферти за корекции в Закон за устройство на територията, които следва да бъдат прегледани от комисиите в Парламента. Те касаят облекчение на процедурите по издаване на позволение за градеж. Членовете на НАСП смятат, че с цел да се избегнат субективните фактори при тълкуванията на текстовете, е належащо оптималното им опростяване и ясно разписване. По този метод разпоредбите за строителство мъчно ще бъдат заобикаляни и ще се ползват еднообразно за всички.

Наскоро оповестената от Министерството на районното развиване и благоустройството Национална жилищна тактика, която се анонсира като механизъм за осъществяване на жилищната политика, ще бъде в обсега на Асоциацията през идващите месеци. Въпреки че досега не са поискани мнения от браншовите организации в региона, НАСП приготвя свои предложение и стратегия, които ще показа публично.

„ Двата съществени целта, изведени в Стратегията - финансова досегаемост на жилищата и възобновяване и рационализация на сградния фонд, от дълго време са разпознати от бранша като належаща нужда. За страдание, към момента няма разказани нито ограничения, нито дейни дейности за реализиране на оповестените цели. От осъществяването на Националната стратегия за енергийна успеваемост можем да обобщим, че всяка инвестиция е стъпка в вярната посока, тъй като задвижва стопанската система и публичния оборот “, показва Димитър Савов, член на УС на НАСП. Според него влагането на безплатни средства в дребен брой здания не може да бъде панацея за решаването на жилищните проблеми в България. " Естественият развой на смяна на жилищната среда се вижда в потребността на хората да живеят в по-качествени парцели. Между 20% и 30% от купувачите на ново строителство търсят парцел, тъй като желаят по-висок стандарт на живот. Не бива обаче това придвижване към новопостроените здания да остава без явен проект и тактика от страната по отношение на бъдещето на панелните блокове “, твърди Савов.

Държавната политика има основна роля за основаването на условия за налични жилища за популацията. Според членовете на организацията цената на парцелите би трябвало да бъде такава, че да може да бъде изплатена в границите на един човешки живот. Налаганите рестрикции и ограничавания в разрешителните режими за жилищно строителство обаче имат противоположен резултат и водят до оскъпяване на продукта и понижаване на предлагането. Реализирането на плановете лишава повече време при по-високи разноски в процеса на осъществяване.

„ Подобряването на достъпността на жилищата би трябвало да става посредством смяна в данъчната политика. Същата би имала отражение и върху броя на парцелите с „ тъмни “ прозорци, който нараства през последните години. Като бизнесмени имаме вяра, че насърчаването, а не чистата държавна помощ, е един от работещите механизми в тази посока. Затова едно от предложенията ни е за понижаване на Данък добавена стойност при покупка на първо жилище от млади фамилии “, споделя Красимир Шалев, член на Управителния съвет на НАСП.

Жилището е съществена инвестиция и благосъстояние на над 60% от българските семейства. Ръстът на основните стопански индикатори - понижаване на безработицата и повишението на междинната работна заплата, неизбежно води и до нараснало търсене на парцели, а оттова - до интензивно жилищно строителство. По данни на Национален статистически институт през второто тримесечие на годината в София е почнало строителството на 1977 жилищни единици, спрямо 1127 за същия интервал на 2017.

„ Увеличаването на броя жилища с над 70% демонстрира, че търсенето на парцели е все по-активно. Това ни дава убеденост да имаме вяра, че пазарът в този сегмент надалеч не е изчерпал капацитета си за развиване “, разяснява Бойко Калчунков, член на НАСП.

Членовете на организацията са единомислещи, че жилищното строителство в София към момента има поле за разширение. Икономическият напредък и ниските равнища на безработица поддържат дейното търсене на новопостроени жилища. Динамиката на пазара на парцели е директно подвластна и следва естествения витален цикъл на хората. Механизъм за възстановяване на достъпността на жилищата бизнесмените виждат в понижаване на рестриктивните мерки, а не в рестрикциите при строителството. По-бързото осъществяване на плановете редуцира разноските и разрешава по-ниска стойност. Положителен резултат има и реализирането на по-мащабни планове, при които са по-високи и вложенията в заобикалящата среда. А подобряването на качеството на живот ще бъде постоянно водещ претекст за покупка, показват от НАСП.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР