Националната агенция за приходите започва проверки на фирми и нестопански

...
Националната агенция за приходите започва проверки на фирми и нестопански
Коментари Харесай

НАП проверява фирми с големи суми в брой

Националната организация за приходите стартира инспекции на компании и нестопански организации, които в своите счетоводни салда са показали, че имат огромна сума пари в брой. Данъчните ще ревизират дали селектираните сдружения не са направили по този метод прикрито систематизиране на облага. Според данните, които сами са подали в Национална агенция за приходите, 1289 от компаниите имат в касите си по над 1 милион лв. в брой.

Съмненията на ревизорите са, че като заявяват огромна сума пари в кеш, компаниите заобикалят заплащането на корпоративни налози и дивиденти.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в интерес на съдружници и свързани с тях лица за разноски, които не са свързани с активността на сдружението – да вземем за пример, скъпи командировки до екзотични страни, прилагане на непознати активи за персонални потребности на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се ускоряват и от обстоятелството, че сега съществува възбрана за разплащания в брой над 10 000 лева

Ако при инспекциите бъдат открити данъчни и осигурителни нарушавания, ще стартират проверки, с цел да бъдат открити неплатените налози и осигурителни вноски за последните пет години, предизвестяват от Национална агенция за приходите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР