Националната агенция за приходите ще пусне скоро сайт и приложение,

...
Националната агенция за приходите ще пусне скоро сайт и приложение,
Коментари Харесай

Всеки ще може да провери в приложение изтекли ли са му личните данни от приходната агенция

Националната организация за приходите ще пусне скоро уебсайт и приложение, в които всеки ще може да ревизира дали персоналните му данни са станали обществено притежание при нерегламентираното източване на информация от организацията. Това се споделя в известие на Национална агенция за приходите от през днешния ден.

Това е една от ограниченията, контрактувани на среща сред ръководителите на приходната организация и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД).

Предстои комисията да стартира произвеждане в Национална агенция за приходите, откакто е била известена за нарушаване на сигурността на персоналните данни. От организацията са заявили готовността си да спомагат напълно на КЗЛД за изясняване на всички условия на среща на управленията на двете ведомства.

На срещата са били дискутирани идващите стъпки, които би трябвало да предприеме приходната организация, като е било обявено, че скоро Национална агенция за приходите ще приготви и пусне в уеб страницата си приложение, посредством което жителите да ревизират дали техни персонални данни са станали обществено притежание.

В понеделник до медиите беше пуснат масив от 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и даже приходи. Според създателите на лийка информацията е добита от един от сървърите на Министерството на финансите.

По случая има задържан обвинен, само че юристите му настояват, че той е натопен, а проверяващите се пробват да го накарат да признае нещо, което не е направил.

В деня, в който от Национална агенция за приходите признаха за пробива в сигурността, ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов разгласи, че организацията може да бъде санкционирана до 20 млн. евро. С налагането на глобата обаче нямало да се бърза.

Междувременно бизнес организации настояха за неотложен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство.

Всичко за абсурда четете в специфичната тематика - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР