Националната агенция за приходите се срещна с производители, преработватели и

...
Националната агенция за приходите се срещна с производители, преработватели и
Коментари Харесай

Важно от НАП!

Националната организация за приходите се срещна с производители, преработватели и търговци на череши, с цел да отговори на въпросите им, свързани със наложителното авансово обявление на артикули с висок фискален риск.

Срещата се организира в постройката на Община Кюстендил и беше проведена във връзка старта на черешовия сезон. От тази година е належащо, след прибирането на реколтата от череши, техният транспорт до преработватели и търговци да бъде заявен в Национална агенция за приходите. Затова и специалисти от Национална агенция за приходите обясниха главните условия към бизнеса и дадоха потребна информация за използването на режима за авансово обявление на артикули с висок фискален риск.

Във форума участваха кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, шефът на Главна дирекция " Фискален надзор “ в Национална агенция за приходите – Филипина Тодорова, ръководителят на дирекция " Селекция и следващ надзор " Даниела Венева и Николай Дочев – шеф на отдел " Организация и развиване на активността ".

" Щетата от недеклариране на приходите в бранш " Плодове и зеленчуци “ е в изключително огромни размери. По тази причина страната трябваше да предприеме съществени ограничения за смяна на настоящите режими и въвеждането на наложителното авансово обявление. Целта е изсветляване освен на този бранш, а и на продажбата на доста други съществени хранителни артикули “, разяснява по време на срещата Филипина Тодорова. По думите ѝ всяка трета инспекция на тържищата за плодове и зеленчуци приключва с акт.

Експертите от Главна дирекция " Фискален надзор “ обясниха реда и опциите за обявление, както и функционалности на електронната услуга, посредством която се афишират данните от транспортите.

Задължителното авансово обявление на артикули с висок фискален риск беше въведено поетапно - от 01.10.2023 година влезе в действие задължението за подаване на данни за транспорти с дестинация от друга държава-членка на Европейски Съюз към България или от нашата страна към страна от Европейски Съюз.

Няколко месеца по-късно – на 3 януари, беше въведен и режима за наложително авансово обявление на транспортите на артикули с висок фискален риск, които стартират от територията на трета страна и приключват в България, както и започващи и завършващи на територията на страната.

В уеб страницата на Национална агенция за приходите са оповестени отговори на най-често задаваните въпроси по отношение на предварителното обявление на данни за транспорт на СВФР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР