Националната агенция за приходите публикува промените, свързани с данъчно-осигурителните изисквания

...
Националната агенция за приходите публикува промените, свързани с данъчно-осигурителните изисквания
Коментари Харесай

Признаваме данъците си пред НАП до края на април

Националната организация за приходите разгласява измененията, свързани с данъчно-осигурителните условия в интервала на изключителното състояние.

До 30 юни се удължава периода за подаване на декларациите за облагане с корпоративни налози и за внасяне на дължимия корпоративен налог по годишната декларация.

През 2020 година задължените по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) лица вършат предплатени вноски на база на прогнозната данъчна облага за 2020 година, като се преценяват със следните особености:

- при положение, че към този момент е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, корекции на размера на предплатените вноски се вършат до 15 април. Следващите корекции се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО;

- при положение, че до 15 април не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, тя би трябвало да се подаде до тази дата, като се попълни единствено частта от нея, в която се заявяват предплатените вноски за 2020 година Корекции на размера на предплатените вноски се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО.

Месечните предплатени вноски за първото тримесечие (януари, февруари и март) на 2020 година се внасят до 15 април 2020 година, а за месеците от април до декември - в период до 15-о число на месеца, за който се отнасят.

Тримесечните предплатени вноски за първото и второто тримесечие на 2020 година се внасят до 15-о число на месеца, идващ тримесечието - 15 април за първото тримесечие,15 юли за второто тримесечие, а за третото тримесечие - в период до 15 декември. За четвъртото тримесечие не се прави тримесечна предплатена вноска.

Физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци, ползват същите правила. За тях обаче срокът, вместо до 15 април, е до 30 април.

До 30 юни се удължава срокът за обявление и внасяне на налога върху разноските по ЗКПО, както и на налога върху приходите на бюджетните предприятия, налога върху приходите от помощни и спомагателни действия по смисъла на Закона за хазарта и на налога върху активността от опериране на кораби е до 30 юни 2020 г.;

- за подаване на годишния доклад за активността (ГОД) до 30 юни 2020 г.;

- за подаване на годишната декларация за облагане на приходите на физическите лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в т. ч. еднолични търговци, активност като аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци, както и за внасяне на дължимия от тези лица налог по декларацията.

До 31 май се удължава срокът за прилагане на 5% отстъпка от дължимия налог за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на приходите на физическите лица, за физически лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци.

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога по декларацията остава неизменен - 30 април 2020 година Срокът за прилагане на 5% отстъпка от налога е 31 март.

По време на деяние на изключителното състояние се стопира насилственото осъществяване по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), като за интервала на прекъсването се начисляват лихви, пишат от Национална агенция за приходите. Може да се прави застраховане на отговорностите и систематизиране на суми по изпълнителни каузи.

По искане на длъжниците, обществените реализатори може да правят осъществяване върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени полезности в трезори и наличието в сейфове. Няма да се организират обществени търгове и няма да се прави въвод във притежание.

По време на изключителното състояние не се образуват изпълнителни каузи от обществените реализатори на Национална агенция за приходите, с изключение на в изключително значими случаи.

Национална агенция за приходите поучава клиентите си да отсрочат визитите си в офис до преустановяването на изключителното състояние, като до тогава употребяват електронните услуги на приходната организация с личен идентификационен код (ПИК) или електронен автограф.

Структурите на Национална агенция за приходите не престават да работят и да правят административно обслужване на клиенти при спомагателни ограничения за отбрана и непрекъсната стерилизация на пространствата.

От тази година Национална агенция за приходите попълня автоматизирано данните в тези заявления, като хората единствено би трябвало да ревизират дали данните са правилни и не се постанова да ползват служебни бележки от работодателите си. Остава опцията да се подават и на хартия.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР