Националната агенция за приходите е поела ангажимент да уведоми всички

...
Националната агенция за приходите е поела ангажимент да уведоми всички
Коментари Харесай

НАП обещала да уведоми всички засегнати от теча на данни

Националната организация за приходите е поела ангажимент да уведоми всички жители, наранени от теча на персонални данни. Това съобщи шефът на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов. Не е ясно по какъв начин тъкмо ще се случи това, само че данъчните имат такова обвързване и съгласно европейския правилник за отбрана на персоналните данни GDPR.

"НАП ще бъде самодейна и ще даде по-лесен достъп до тази информация, защото касае огромен брой жители ", изясни шефът на комисията пред Би Ти Ви. Той увери, че достъпът до данните ще е елементарен. По думите му пробивът в Национална агенция за приходите, за който бе упрекнат 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив, е доста сериозен. Засегнати са безусловно всички, които в миналото са подавали декларация пред данъчните. Такъв теч на информация от държавна институция до момента не е бил разпознат.

За сходен вид източване на персонални данни е планувана сериозна санкция за админа, уточни Караджов. Ако става дума за частно лице, глобата е до 5% от оборота или до 2,5% от бюджета на държавна институция, само че не повече от 20 млн. лева

Комисията ще направи инспекция в Национална агенция за приходите, тя обаче ще стартира едвам след края на следствието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР