Националната агенция за приходите (НАП) засилва контрола върху търговията през

...
Националната агенция за приходите (НАП) засилва контрола върху търговията през
Коментари Харесай

НАП засилва контрола върху търговията във Фейсбук

 Националната организация за приходите (НАП) ускорява контрола върху търговията през обществените мрежи като Facebook и уеб страниците за извършване на покупки. Над 300 млн. лева са откритите укрити доходи от този тип търговия, съобщи на семинар във Велико Търново за измененията в Наредба Н-18 за касовите апарати шефът на дирекция " Комуникации " в Националната организация за доходи Росен Бъчваров.

Във Facebook има специфична секция озаглавена " Маркетплейс ", в която има хиляди разгласи за продажба на облекла, обувки, даже и на коли и жилища. Освен това има обособени специфични групи за продажби, които имат единствено тази цел – да продават артикули, само че множеството търговци там нямат компании, а продават като физически лица. Именно към този проблем са се насочили данъчните – да съберат доходи в хазната от търговията в обществените мрежи.

" Фискалният проблем на електронния бизнес, на онлайн търговията се мери с големи годишни загуби. Трябва да се построи софтуерна система, която дава отговор на условията на данъчното законодателство. Онези, които не одобряват кешови заплащания и употребяват пощенски парични преводи като опция, могат да продължат да регистрират оборотите си, както до в този момент ", съобщи Росен Бъчваров.

Според Бъчваров счетоводителите и търговците към момента имат неясноти, които са свързани главно с електронната търговия. Някои показаха мнение, че " ще бъдат върнати в XIX век ", в случай че не могат да пиша фактури по електронен път, а би трябвало да вършат това на ръка.

" Имаме такава активност с онлайн платформа и с разносна търговия, не знаем тъкмо какъв би трябвало да е софтуерът ни ", споделят търговците пред организацията по приходите. Някои търговци към момента не знаят по какъв начин се третират продажбите през Facebook. На семинара те попитаха Национална агенция за приходите: " Това електронна търговия ли е, би трябвало ли да се издава касов бон? ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР