Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена с милиони

...
Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена с милиони
Коментари Харесай

Комисията за личните данни наложи милионна глоба на НАП


Националната организация за приходите (НАП) ще бъде санкционирана с милиони поради теча на персонални данни на над 5 млн. българи. Проверката на Комисията за отбрана на персоналните данни към този момент е завършила и в петък на Национална агенция за приходите ще бъде връчен актът за определяне на административно нарушаване, съобщи пред "Сега " ръководителят й Венцислав Караджов.

Той изясни, че приходната организация има тридневен период, в който може да показа своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а Национална агенция за приходите ще има опцията да апелира в съда. Конкретният размер на глобата ще стане явен другата седмица, един ден след приключването на периода за несъгласие. "В четвъртък ще обявим санкцията. Няма да е дребен размерът, ще е в милиони ", посочи ръководителят на КЗЛД.

След като избухна абсурдът с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, Караджов обясни, че регламентът планува доста високи санкции за подобен вид нарушаване - до 20 млн. лв.. "Конкретна преценка би трябвало да се извърши и съгласно случая ще е и глобата. Тя би трябвало да бъде пропорционална и възпираща ", уточни той. За подобен невиждан теч, засягащ на процедура всеки поданик у нас, друга санкция с изключение на оптималната би била изненадваща. В Закона за отбрана на персоналните данни е написано, че събраните суми от наложени от комисията имуществени наказания постъпват по нейния бюджета.

Проверката на КЗЛД лиши месец и е установила незаконосъобразен достъп и разпространяване на персонални данни на български жители. "Установени са тъкмо какъв брой са физическите лица, кои са чужденци, кои са под 18 година ", добави Караджов. Но отхвърли повече конкретика, защото актът към момента не е връчен на Национална агенция за приходите. При експлоадирането на абсурда Караджов изясни, че инспекцията би трябвало да откри какъв брой е огромен пробивът в системата на Национална агенция за приходите, какъв брой физически лица визира и какви типове персонални данни са изтекли. "Дали става дума единствено за ЕГН-та и адреси, или както се приказва в съответния случай, за трудови контракти, за здравни вноски и други осигуровки. Ако тези условия не бъдат изяснени и съответно документирани, глобата, която КЗЛД наложи, ще бъде обжалвана и анулирана от съда ", уточни още Караджов.

Национална агенция за приходите продължава да мълчи по въпроса какви тъкмо персонални данни на над 4 милиона данъкоплатци са хакнати и изтекли в интернет. Агенцията даде обещание да даде тази информация, откакто пусна приложението си, в което всеки жител посредством своето ЕГН може да ревизира дали е измежду пострадалите. Справката показва само дали има приключване на данни, само че не и какви.

Не е ясно от кое място и по кое време ще бъде събрана санкцията от Национална агенция за приходите. Едната опция е данъчните да платят незабавно, а другата е парите да бъдат взети от бюджета им за следващата година - той да бъде орязан или пък да бъде заложен наложителен разход в настрана перо. Ако обаче се одобри тезата на закона за отбрана на персоналните данни, че парите би трябвало да бъдат събрани по Данъчноосигурителния процесуален кодекс и да отидат в сметката на КЗЛД, то евентуално парите ще би трябвало да се платят незабавно. Гигантската санкция на Национална агенция за приходите е казус, за който няма написан съответен механизъм.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР