Националната агенция по приходите (НАП) явно наистина държи на стотинката

...
Националната агенция по приходите (НАП) явно наистина държи на стотинката
Коментари Харесай

НАП остана на 2 стотинки разстояние да наруши Закона за обществени поръчки

Националната организация по приходите (НАП) очевидно в действителност държи на стотинката във връзка с публичните поръчки. Пример за това е един от договорите на приходната организация, докладван пред Агенцията за публични поръчки (АОП), с който Национална агенция за приходите е сцепила стотинката. На процедура две стотинки я разделят от нарушаване на закон и солидна глоба.
През ноември месец 2017 година Национална агенция за приходите подписва контракт с компанията " Мениджмънт Бизнес Машин " ООД, отпред на която стои технократът Павел Петров. Договорът е за тъкмо 5 026 936,67 лева без Данък добавена стойност.
Услугата, за която го подписват след извършена социална поръчка, е обвързвана с разпечатване и прекопирване на документи за потребностите на Централно ръководство, териториалните дирекции и образователните центрове Банкя и Боровец на Национална агенция за приходите. Срокът на контракта е до 17-ти февруари тази година.
Три дни преди да изтече срокът, сред възложителя и изпълнителя се подписва в допълнение съглашение, с което цената на настоящия контракт се усилва с 2 513 468,33 лева без Данък добавена стойност, което съставлява 50% от цената му.
Разликата сред главния и спомагателния контракт е 50% минус една стотинка. Само с 2 стотинки повече щеше да бъде нарушен Законът за публичните поръчки, от който следват солидни наказания за нарушителя.
Промяната на контракта е съгласно член 116 от Закон за обществените поръчки с мотив " непредвидени условия ". В този случай общата стойност на спомагателните услуги или строителство би трябвало да е не повече от 50 на 100 от цената на главната поръчка.
Кое е наложило Национална агенция за приходите да удължи настоящия контракт?
През август месец предходната година тя още веднъж е оповестила поръчка със същия предмет и за сумата от 5,2 млн. лева без Данък добавена стойност. Две са били офертите – от " Мениджмънт Бизнес Машин " и " Контракс " АД. Процедурата е и финализирана, като е определен досегашният реализатор. Конкурентът " Контракс " обаче апелира в Комисия за защита на конкуренцията това решение.
На 20-ти февруари Антимонополната комисия се е произнесла в интерес на Национална агенция за приходите, само че решението ѝ предстои на обжалване пред Върховен административен съд. Най-вероятно това е предиздвикало Национална агенция за приходите да оформи забавното в допълнение съглашение.
Още: " Предложение: Мамещи да бъдат спирани от публични поръчки "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР