Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на

...
Националната агенция по приходите (НАП) е започнала данъчна ревизия на
Коментари Харесай

След дълго умуване НАП започна ревизия на депутата длъжник

Националната организация по приходите (НАП) е почнала данъчна проверка на депутата от ГЕРБ Димитър Гамишев като физическо лице, оповестиха за в. "Сега " от организацията. Проверката е почнала тези дни, откакто стана обществено известно, че депутатът е продал през април 2016 година своята компания "Гамишев - НКБ " ЕООД с близо 200 хиляди лева отговорности към страната на малоимотно лице от Ловеч. Малко по-късно предприемачът е станал общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, а по-късно и народен представител.

От Национална агенция за приходите настояват, че предходната година са атакували договорката в съда, само че той към момента не се е произнесъл. Според Данъчно-осигурителния процесуален кодекс Национална агенция за приходите може да изиска прехвърлителни покупко-продажби да бъдат оповестени за недействителни, в случай че те се извършат след почнала проверка, която след това откри отговорности към бюджета. Тази опция съществува от години, само че както стана ясно от последната конференция на Национална агенция за приходите, едвам в последно време се ползва по-сериозно.

Според Данъчно-осигурителен процесуален кодекс всеки притежател дава отговор с персоналното си имущество за непогасените отговорности на компанията си, както и когато недобросъвестно трансферира притежаваните от него дялове и акции за да избегне заплащането на налози, изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.

Така и не стана ясно обаче по какъв начин през 2016 година прехвърлянето на компанията е вписано в Търговския указател, макар настоящите още от 2011 година разпореждания това да става единствено след показване в Агенцията по вписванията на уверение от Национална агенция за приходите, че продавачът няма обществени отговорности и не се пробва по този метод да избегне тяхното заплащане.

Пред в. "Сега " от организацията обясниха, че откакто е било позволено вписването на прехвърлянето на активите на задлъжнялата компания на друго лице, значи всичко е било съгласно закона. А те не са проверяващ орган, който да прави инспекции обратно във времето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР