Националната агенция по приходите може да бъде глобена до 20

...
Националната агенция по приходите може да бъде глобена до 20
Коментари Харесай

Приходната агенция може да бъде глобена до 20 млн. евро за изтеклите лични данни

Националната организация по приходите може да бъде санкционирана до 20 млн. евро, поради източените от нейн сървър персонални данни, заяви през днешния ден пред Би Ти Ви ръководител на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов.

Вчера стана ясно че от един от сървърите на приходната организация са източени 57 папки, с над 1 млн. реда, съдържащи ЕГН, имена, адреси и даже приходи. Днес от Национална агенция за приходите признаха, че офанзивата е станала допустима с помощта на накърнимост в сигурността на електронната услуга " Възстановяване на Данък добавена стойност, заплатен в чужбина ". През нея осъществилият офанзивата на 29 юни е получил достъп до към 3% от базата данни.

Финансовият министър Владислав Горанов, като принципал на Национална агенция за приходите през целия ден изяснява, че източената информация не е задоволителна, с цел да се създадат злоупотреби и никоя страна не е предпазена от сходна офанзива. Той даже стигна до откритието, че в случай че организацията не е предложила он-лайн услуги, сходна тематика е нямало да се появи.

" Регламентът планува доста високи наказания за подобен вид нарушаване ", добави Караджов. Национална агенция за приходите има период от 72 часа, с цел да ревизира и уведоми комисията какво тъкмо е атакувано и каква информация е изтекла от масивите им.

Според Караджов санкцията няма да се наложи незабавно, защото тези средства е по-добре да се употребяват първо за възстановяване в системите за отбраната на персоналните данни.

Коментирайки за какво се е стигнало до тук, той показва, че платформите, на които са построени системите са към този момент остарели. " Те не дават отговор на актуалните условия, софтуерът се развива ужасно бързо, и се основава тази опция за пробив в системата ", добавя Венцислав Караджов.

Александър Кашъмов от Програма " Достъп до информация " споделя, че в случай че данни на човек, които се съдържат в документите в Национална агенция за приходите, изтекат в общественото пространство, и това докара до избрани мнения, на обстоятелства и условия, свързани с този човек, тогава той би могъл да претендира и неимуществени вреди. По този мотив Горанов изясни, че Комисията за отбрана на персоналните данни би трябвало да реши дали има деяние или безучастие от страна на страната, които са разрешили това да се случи.

Най-важното за изтеклите данни четете тук

Реакциите в обществените мрежи вижте тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изтичането на персонални данни от Национална агенция за приходите (15)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР