Националната агенция по приходите изпрати предупредителни писма до 11 600

...
Националната агенция по приходите изпрати предупредителни писма до 11 600
Коментари Харесай

НАП погна съмнителни фирми декларирали стока за 9 млрд. лв. "уж" на склад

Националната организация по приходите изпрати предупредителни писма до 11 600 компании, които съгласно приходната администрация имат нелогично високи материални ресурси, които са трупани с години. Общият рамер на стоката на склад в тези компании е 9 милиарда лева

Приходата организация ги прикани множеството от тях да ги отчетат като осъществени продажби, каквито съгласно Национална агенция за приходите те най-вероятно са и да си платат налозите за това.

Тези активи съставляват съхранявани на склад артикули, материали или продукция.

Противоречи на логиката

Икономическата логичност изключва трупането на материални ресурси в продължение на години. Имаме съображение да мислим, че в част от случаите тези активи не съществуват, само че без да са платени дължимите налози, сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.

Преди да стартираме с контролните ограничения обаче, организираме тази осведомителна акция, като даваме опция за доброволна промяна. Този метод е доста по-ефективен и обективен по отношение на бизнеса, добави той.

Сред наличните артикули има огромно многообразие от дрехи и обувки, битова техника, промишлени артикули, аварийни елементи за коли и доста други.

От Национална агенция за приходите считат, че част от тези артикули да са от дълго време продадени без документи или да липсват по други аргументи.

Получателите на писмото имат опция да създадат съответните счетоводни интервенции до края на годината, като начислят дължимия Данък добавена стойност за изчезналата стока и отразят това в годишните си заявления за облагане с корпоративни налози за 2021 година

С избрана категория от компаниите ще бъдат извършени и телефонни диалози в идващите месеци, а на най-рисковите сдружения ще бъдат предоставени инвентаризации – инспекция от Национална агенция за приходите, при която се разказва цялото налично количество на стоките. При открити несъответствия ще стартират инспекции и проверки.

Проверки и за касови наличия

През юни сходна инспекция бе стартирана против 13 700 компании, които са показали че държат в брой над 100 000 лева, т.е суми в брой за най-малко 1.37 милиарда лева

Данъчните изясняват, че постоянно при инспекции сумите не биват откривани и надлежно компаниите са си икономисали облагането им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР