Националната агенция по приходите e запорирала мажоритарните пакети в Ню

Националната агенция по приходите e запорирала мажоритарните пакети в Ню ...

НАП е запорирала акциите на Божков в лотарийните фирми.


Националната агенция по приходите e запорирала мажоритарните пакети в "Ню геймс" и "Евробет", собственост на задържания в Обединените арабски емирства хазартен бос Васил Божков, съобщава "Капитал".
Според изданието, още на 6 февруари данъчните са наложили запори върху дялове на две от компаниите на хазартния бос, чрез които се държат контролните пакети в "Ню геймс", която организира "Национална лотария", "Евробет" - собственик на "Лотария България" и на дружеството, което се води собственик на самолета на Васил Божков. Основанието за запорите е "предполагаеми публични вземания". Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия НАП е открила потенциални данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт, а предварителната обезпечителна мярка има за цел да се запази имуществото, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължението към държавата.
НАП е наложила запор и на "Евробет партнърс". Това е дружеството, което притежава 51% от "Евробет", като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. "Евробет" организира другата частна "Лотария България". В "Евробет партнърс" Божков притежава 52% през "Диджитъл сървисиз" и още 10% през "Сигуро". По 10% имат още и дружества на другите обвинени за участие в престъпната му група Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и Елена Динева, за която самият Божков говореше като за "жена ми" покрай претърсванията на офисите на компаниите и жилищата му от прокуратурата, информира "Капитал".
Запорите ще доведат единствено до ограничаване на възможностите на Васил Божков да се разпорежда с дяловете си.

Източник: duma.bg