Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА)

...
Националната администрация по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА)
Коментари Харесай

НАСА тества ракета за защита на Земята от астероиди

Националната администрация по аеронавтика и проучване на галактическото пространство (НАСА) за първи път ще тества отбрана на Земята от евентуално рискови метеорити.

Според " Вашингтон пост ", американската галактическа организация възнамерява да изстреля ракета със специфична сонда към един от тези обекти през ноември, която ще би трябвало да се сблъска с метеорит и да промени орбитата му.

Ракетата-носител на Falcon 9 на SpaceX с тест за пренасочване на двоен метеорит (Double Asteroid Redirection Test) от базата на галактическите сили Вандерберг в Калифорния е планувана за 24 ноември в 01:20 ч. източно крайбрежно американско време, предава БГНес.
свързани новини6241на 29.09.2021
Устройството DART ще би трябвало да се отдели от ракетата и да доближи двойния метеорит Дидим-Диморф през есента на 2022 година Очаква се сондата да се сблъска с по-малкия от тях - Диморф - със скорост към 25 000 км в час. В резултат на това орбитата на Диморф, която се върти към по големия-големия Дидим, ще би трябвало да се отклони " с част от % ". Учените чакат, че това ще бъде задоволително, с цел да могат да завиксират отклонението с телескопи от Земята.

Двойният метеорит Дидим-Диморф обикаля към Слънцето и сега не съставлява опасност за нашата планета, макар че от време на време се доближава до Земята. Целта на опита е да се създаде техника, благодарение на която в бъдеще, при положение на поява на в действителност рискови за планетата метеорити, експертите биха могли да трансформират траекторията на тяхното придвижване.

През 2016 година сътвори Службата за съгласуваност на ограниченията за отбрана на Земята от метеорити. Като част от тази стратегия се прави търсене на и комети, които биха могли да застрашат Земята в околоземното пространство в границите на 48 милиона км от Земята, събират се данни за техния размер, орбити и химичен състав, както и разбор на вероятните последствия от рухването им на Земята.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР