Национална застъпническа кампания в подкрепа на хора, които нямат адресна

...
Национална застъпническа кампания в подкрепа на хора, които нямат адресна
Коментари Харесай

Над 80 000 души у нас без постоянен адрес

Национална застъпническа акция в поддръжка на хора, които нямат адресна регистрация и не имат документ за идентичност, започва преди дни. Данни от разнообразни проучвания демонстрират, че огромен брой от хората в България нямат адресна регистрация и не имат документ за идентичност, което на процедура ги прави „ невидими “ – оттова и името на плана.

По данни на Министерство на регионалното развитие от 2020 година хората в България без непрекъснат адрес са общо 81 360. Става дума за лица, задължени да заявят непрекъснатия си адрес, които не са го създали. От тях българските жители са 75 406, а чужденците – 5 954. Според българското законодателство, без да са налице тези две неща, нито един български жител не може да употребява каквито и да било услуги.

В най-голяма част това са хора от най-бедните и уязвими групи, измежду които има и доста бременни дами и млади майки на деца до 3 години. Липсата на документ за идентичност е преграда да употребяват жизненоважни за тях здравни и административни услуги, както и обществени придобивки за себе си и детето. В допълнение към това неналичието на документи води и други ограничавания – на цивилен, политически и обществени права; неспособност за здравно обезпечаване, обучение, образование, придобиване на благосъстоятелност, подписване на брак, гласоподаване, фамилен живот и заместничество.

Проблемът с изключение на персонален обаче е и публичен, тъй като по този начин страната се лишава от работна мощ и от данъкоплатци, също така се маргинализира забележителна социална група и се основават предпоставки за увеличение на криминогенни прояви и обществено напрежение. Като резултат идва и увеличението на неравенството в обществото. Елиминирането на казуса с адресната регистрация и персоналните документи ще докара до повишение на качеството на живот на хората от уязвимите групи, а превръщането на невидимите дами, майки и деца във забележими ще докара до изгоди за цялото общество.

Как страната адресира казуса?
 БХК разтревожени, че в България доста хора са без непрекъснат адрес БХК разтревожени, че в България доста хора са без непрекъснат адрес
Тревожно огромен е броят на хора без непрекъснат адрес в България, сигнализират от Българския Хелзинкски комитет(БХК). За този проблем става я...

От 2012 година в България действат Общински комисии за адресна регистрация (ОКАР), които се занимават със случаите на хора без документи. Комисиите са упълномощени да проучат всеки обособен случай, да откриват обстоятелствата и да сформират констативен протокол за издаване на уверение за непрекъснат адрес. Практиката обаче демонстрира, че комисиите не работят по най-ефективен метод и казусът остава неуреден.

Затова застъпническата акция ще работи за анализиране на аргументите за казуса и намеране на решение посредством разнообразни действия – обзор на настоящия статут на комисиите; реализиране на схващане какво би трябвало да се подобри; изследване на нуждата и приемане на подзаконов акт/наредба от Министерство на регионалното развитие, регламентиращ ясно отговорностите и пълномощията на Комисиите, с цел да се усъвършенства успеваемостта на работата им, написа уеб страницата " Майко блага ".

Кампанията се организира в границите на плана „ Невидимите, които виждаме “, който пък е част от по-голяма самодейност за възстановяване на майчиното и детско здраве „ С грижа от 0 до 3 “, който се извършва с финансовата поддръжка на Фондация „ Тръст за обществена опция “, „ Отворено общество “ и „ Портикус “.

Основната цел на „ Невидимите, които виждаме “ е повишение на опциите бременни дами и майки с деца до 3 година от засегнатите групи да получават адресна регистрация и документи за идентичност. Водеща организация по плана е Фондация „ Фонд ИГА “, а сътрудници са съдружие „ Хаячи “ и съдружие „ Инициативи за равни благоприятни условия “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР