Национална научна конференция на тема Будителският XIX век на българите“,

...
Национална научна конференция на тема Будителският XIX век на българите“,
Коментари Харесай

В Сливен се провежда Националната научна конференция, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов 

Национална научна конференция на тематика „ Будителският XIX век на българите “, отдадена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, се организира през днешния ден и на следващия ден в Сливен. Организатори на събитието са Община Сливен и Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “, със съдействието на Министерството на културата. Научен началник е чл.-кор. проф. дин Иван Русев, който е от Сливен. При откриването той съобщи, че конференцията с съображение може да бъде избрана като народен конгрес, в който ще бъдат показани 27 отчета на откриватели от 17 културни института в страната.

„ Формулирахме тематиката по-широко, по този начин както не е редно да преглеждаме и оценяваме творчеството  на Добри Чинтулов единствено едностранчиво. Може би точно този по-широк метод в оценката за 19-то българско столетие освен като време на гражданска война, а и като промени и напредък в областта на културата, просветата, стопанския живот, разреши и по-широкото тематично многообразие на отчетите, включени в конференцията “, сподели професор Русев.    

Кметът Стефан Радев поздрави уредниците и участниците в научния конгрес. 

„ Радостен съм,че с такава конференция можем да отбележим 200 години от рождението на Добри Чинтулов, който е значима част от историята на Сливен, от историята на България, на Възраждането и на българската литература. Надявам се с отчетите да се разкрият и нови, непознати аспекти от живота и делото на Даскал Добри. Радвам се,че има такова авторитетно посланичество през днешния ден в нашия град. Със сигурност паметта на Добри Чинтулов го заслужава “ “, сподели кметът. 

 „ 200 години от рождението на видния сливенец Добри Чинтулов е извънредно значима годишнина. На конференцията ще дискутираме за неговия живот и каузи, които са  създали доста за нашето Възраждане “, сподели шефът на Регионалния музей в Сливен доц.д-р Николай Сираков. 

Със свои отчети в двата дни ще вземат участие представители на Института по литература към Българска академия на науките, на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, Шуменския университет  „ Епископ Константин Преславски “, Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, Икономически университет – Варна, музеите  на Сливен, Перник, Исперих, Котел, и други Ще бъдат показани тематики за личността, педагогическата активност и поезията на Добри Чинтулов, както и приносът му за развиването на читалищното дело – тематика на Народно читалище „ Зора 1860 “ в Сливен. Просветното дело в Сливен и неговите будители през 19 век и демографският и икономически образ на града за този интервал са измежду отчетите на конференцията. В рамките на форума ще бъде открита документална галерия „ Пантеон на Българското възобновление “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР