Национална мрежа за децата сезира 8 институции заради реклама на

...
Национална мрежа за децата сезира 8 институции заради реклама на
Коментари Харесай

Сезираха 8 институции за рекламата Шоколада само го миришем на Националната лотария


Национална мрежа за децата сезира 8 институции поради реклама на Национална лотария с присъединяване на гимнастичките от националния тим по художествена гимнастика.

Във видеото, предавано в телевизионния ефир, девойките водят следния разговор:

"- Може ли някой да изтича за един шоколад?

- О, да, и аз желая един.

- Аз през вчерашния ден пропуснах – може ли да ми вземеш два? "

В този миг се намесва Илиана Раева - треньорката им и ръководител на Българската федерация по художествена гимнастика, като пита:

"Шоколад ли чух? Нали сме се разбрали нещо? Шоколада.... "

Изречението ѝ довършват девойките, които декламират в хор: "...само го миришем ".



Сигналът от НМД е за "създаване на риск от поощряване на деца и младежи към
хазартни игри ". Изпратен е до Комисията за медии и просвета към Народното събрание, Държавната организация за протекция на детето, Държавната комисия по хазарта, Министерството на финансите, Министерството на младежта и спорта, Съвета за електронни медии, Националния съвет за саморегулация и Българската федерация по художествена гимнастика.

"Уважаеми госпожи и господа, от няколко седмици в българските малките екрани се излъчва рекламен клип с присъединяване на деца и младежи, които са определяни като горделивост на нацията, които основават асоциации сред своя образец и покупката на лотарийни билети - пишат от НМД. - Ние, от Национална мрежа за децата, като обединяване на 150 организации в България считаме това за жестоко нарушаване на етичните и законови правила, които пазят децата и младежите от закани за тяхното развиване и корист. "

Защо организациите настояват, че се нарушават етични и законови правила? Ето по какъв начин дават отговор те:

"Бихме желали всички да си дадем равносметка какво е отправеното обръщение към младежите и към децата. Клипът искрено предизвиква деца и младежи да играят
хазартни игри, търкайки билети с примамливото заглавие „ Шоколад “, употребявайки въздействието на образеца на девойките от Националния тим по художествена гимнастика.

Дори и да приемем, че всички участници в клипа в действителност имат навършени 18 години, то усещането, което се основава, е за присъединяване на деца и младежи, които са възприемани за образец от други деца, които ги гледат. От друга страна, точно тези младежи, които поставят неимоверни старания в спортната зала и в учебно заведение, са подтикнати да вземат участие в реклама за облага от
хазарт, която е недостойна и неуважителна към техния труд и старания.

Подчертаваме, че в Националните етични правила за реклама и комерсиална връзка (Етичен кодекс), признати от Националния съвет за саморегулация, общовалиден за всички участници в рекламната промишленост, в това число рекламодателите и медиите, ясно се показва, че комерсиалната връзка на хазартните игри:

• Няма да подбужда малолетните да вземат участие в
хазартни игри или да демонстрира малолетни лица да вземат участие в хазартни игри. Няма да се употребяват облици или изказвания, които са привлекателни за децата.

• Няма да се демонстрират в медии, чието наличие е преобладаващо адресирано към деца.

• Няма да се демонстрират върху спортни екипи на юношески сформира или в рекламни или спонсорски акции, които са непосредствено ориентирани към деца.

• Няма да употребяват в рекламата и комерсиалната връзка деца или лица, които наподобяват малолетни.

От позиция на закона, тази реклама е в прорез с най-малко четири законови и подзаконови нормативни акта. На първо място, член 75 от Закона за електронните медии, изрично показва, че:

- комерсиалните известия не би трябвало да основават заплаха за физическа или морална щета на децата;

- да убеждават директно децата да закупят или да вземат чартърен артикул или услуга, употребявайки тяхната неумелост или доверчивост;

- да предизвикват децата директно да убедят родителите си или други лица да закупят рекламираните артикули или услуги;

- да злоупотребяват със специфичното доверие, което децата имат в своите родители, учители или други лица.

Също по този начин Критериите за оценка на наличие, което е неподходящо или основава заплаха от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или общественото развиване на децата, категорично показват недопустимост на присъединяване на дете в реклама на
хазартни игри или представянето на хазартни игри по метод, подвеждащ детската публика.

Рекламата опонира на член 10 от Закона за
хазарта, където се показва: „ Забранява се директната реклама на хазартни игри, в това число рекламата на такива игри, ориентирана към малолетни и малолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни известия на безграничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра. “.

Също по този начин, член 8, алинея 9 от Закона за протекция на детето категорично е показва, че „ Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които поставят грижи за дете, са длъжни да не позволяват присъединяване на деца в излъчвания по смисъла на Закона за радиото и малкия екран, които са неподходящи или основават заплаха от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или обществено развиване. “

Не на последно място, присъединяване на националния тим по художествена гимнастика в рекламен клип, който цели придобиването на облага от притежателите на частно хазартно сдружение „ Национална
лотария “ слага съществени въпроси и от позиция на обществения облик на тима и Българската федерация по художествена гимнастика, която заявява като своя цел развиването на художествената гимнастика, запазването на нейния народен авторитет и увеличение на обществената значителност на този спорт. БФХГ е организацията с четвъртия по величина бюджет, получаван от Министерството на младежта и спорта. От тази позиция, считаме за неприемливо потреблението на името, имиджа и лицата на федерацията за поощряване на деца и младежи за присъединяване в хазартни игри с последна цел – финансова облага от частни лица. "

НМД приканват Националния съвет по саморегулация да излезе със мнение, а Съвет за електронни медии да спомага за прекъсване на излъчването ѝ.

Те желаят още ММС да излезе с позиция във връзка с рекламата в подтекста на Закона за младежта, където в член 2 от закона се показва, че „ Държавната политика за младежта е целенасочена и поредна активност на страната, общините, младежките организации и обществото, която има за цел основаване на удобни условия за пълноценно личностно развиване на младежите и присъединяване им в публичния и икономическия живот “.

"Бихме се радвали в позицията да намерим и отговор на въпроса по какъв начин съответно държавната политика към младежта, като целенасочена и поредна активност основава удобни условия за пълноценно личностно развиване на младежите в България в подтекста на предаваната реклама ", допълват от НМД.

Организациите упорстват ДАЗД да употребява пълномощията си, като откри възрастта на участниците в рекламата и ревизира дали са изпълнени наредбите на Закона за протекция на детето.

Те приканват депутатите от Комисията за медии и просвета да предизвикват спор и следващи промени в Закона за
хазарта, които фрапантно да лимитират нездравословното въздействие на децата и младежите.

Разчитаме главният регулатор на
хазарта в България в лицето на Министъра на финансите да заеме позиция по поставената тематика, пишат още те и персонално се обръщат в един от героите в клипа - Илиана Раева.

"Уважаема госпожо Раева,

В качеството Ви на ръководител на Българската федерация по художествена гимнастика бихме желали да Ви попитаме кое Ви накара да се съгласите за включване на гимнастичките от Националния тим по художествена гимнастика в рекламен клип, който предизвиква опити за лесна облага и
хазартна привързаност на деца и младежи? Вие сте единственият притежател на права що се отнася до реклама на художествена гимнастика – насърчаването към хазартни игри ли е асоциацията, която бихте желали да има с този спорт? Вашият Устав планува изключване на членове на БФХГ при жестоко уронване на престижа и престижа на Федерацията. Какво се планува при сходни дейности от страна на Председателя на Управителния съвет? ", питат от НМД.

"Силно се надяваме взаимните старания на държавните институции и гражданското общество да доведат до едно ясното слагане на границата на неприемливото във връзка с насърчаването на деца за присъединяване в
хазартни игри. Вярваме, че съществуването на законови и етични правила е свястно, единствено в случай че те се ползват на процедура и не разрешават обстановки, в които облагата на частни лица стои над рисковете за развиването на децата и младежите у нас ", се споделя още в позицията на Национална мрежа за децата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР