Национална мрежа срещу бедността и още няколко неправителствени организации настояват

...
Национална мрежа срещу бедността и още няколко неправителствени организации настояват
Коментари Харесай

Между 130 хиляди и 250 хиляди в България нямат лични карти

Национална мрежа против бедността и още няколко неправителствени организации упорстват служебното държавно управление да вземе отношение по казуса с неналичието на персонални карти за една огромна част от популацията ни. Между 130 хиляди и 250 000 души в България нямат персонални карти по данни на неправителствения бранш. Фондация " ИГА " дружно с Българския хелзинкски комитет и " Лекари на света " сътвориха работна група, която организира съвещание на 13 октомври. В срещата са взели участие заместник-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска и Красимир Панчев, чиновник на Министерство на вътрешните работи.
„ Очакваме още три министерства да ни отговорят. Събитието беше сполучливо. Получихме сериозна поръчка за поддръжка от тези две министерства и считам, че вървим в вярна посока ", сподели за БНР Трендафил Меретев от фондация " ИГА ".
За всички е известно, че без персонална карта нито един човек няма достъп до нито една услуга.

„ Проблемът с неналичието на персонални карти е многопластов. Всички организации, които работят на терен са се сблъсквали с хора в доста уязвимо състояние, които заради структурни проблеми не могат да получат персонална карта и затова достъп до детски добавки и всевъзможен тип обществени услуги “, сподели в предаването " Хоризонт до обед " Росица Кратункова - представител на Националната мрежа срещу бедността и " Сдружение лекари на света ".

Диана Драгиева от правната стратегия на Българския хелзинкски комитет разяснява, че организацията получава десетки тъжби и молби за подпомагане за издаване на персонална карта.

" Проблемите са неизброими. Те се мултиплицират. Мога да дам образец с лица, които са арестувани от органите на Министерство на вътрешните работи, лице с тежко заболяване, което не може да си получи в аптеката лечението, която е животоспасяваща за него, бременна жена, бъдещи майки, които изпитват усложнения да получат здравна грижа. Това е спънка за хоспитализация, за здравни, обществени и административни услуги, за право на глас. Имаме случай, при който новородено бебе не може да бъде припознато от личния си татко, тъй като няма персонална карта ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР