Национална кръгла маса на тема 80 години академично преподаване по

...
Национална кръгла маса на тема 80 години академично преподаване по
Коментари Харесай

С национален научен форум в Стопанска академия честваха 80 г. преподаване по застраховане и социално дело

Национална кръгла маса на тематика „ 80 години академично преподаване по обезпечаване и обществено дело. 70 години компетентност „ Застраховането и общественото дело ” се организира в Стопанската академия „ Д.А.Цеанов “ в Свищов. Форумът беше проведен от катедра „ Застраховане и обществено дело ”. Съорганизатори на събитието бяха Асоциацията на българските застрахователи; Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно осигуряване; Асоциацията на застрахователните брокери в България; Фондация „ Проф. доктор Велеслав Гаврийски ”. Националната кръгла маса беше публично открита в публика „ Академик Иван Стефанов ”.

 sa-1 Проявата започва с отчет на проф. д. ик. н. Нено Павлов като някогашен началник на катедрата-организатор. Проф. Павлов направи изчерпателен исторически етюд на развиването на специалността и едноименната катедра „ Застраховане и обществено дело ”.

Той означи заслугите и приноса на първия ректор на Стопанска академия, проф. доктор Димитър Бъров, посоченото в наследството на донора Димитър Ценов „ … да се учат науките по застрахователно дело… ”, да се реализира.

Проф. Павлов означи, че през далечната 1938 година, видният български академик учен Иван Стефанов слага началото на академичното преподаване по „ Застраховане ” с лекциите си по образователната дисциплинираност „ Общо обучение за застраховането ”, водени пред студентите от първия випуск на Академията, в трети курс на тяхното образование. Десет години по-късно, през образователната 1948-1949 година, само на свищовската академия, съгласно с построените обичаи, се дава опция да развива компетентност „ Застрахователно дело ”, която в следствие уголемява своя обсег и понастоящем е „ Застраховане и обществено дело ”.

За собствен помощник учен Стефанов избира Велеслав Гаврийски, който в следствие става и пръв началник на катедра „ Застрахователно дело ”, основана на 31.01.1950 година Проф. доктор Велеслав Гаврийски е немски ученик, отличаващ се с феноменална памет и съвършено притежаване на три непознати езика. Той слага основите на първата в България застрахователна катедра.

В края на своето изявление проф. Павлов напомни и за друга значима персона от първостроителите – проф. доктор Иван Кацаров. Завършил Виенския университет, като първенец на випуска, той слага основите на академичното преподаване на актюерската просвета. Негова е заслугата специалността да разшири своя мироглед и да се трансформира в „ Застраховане и обществено дело ”.

Настоящият началник на катедрата доцент доктор Румен Ерусалимов пък акцентира, че с изключение на четиримата колоси, за които приказва проф. Павлов, катедра „ Застраховане и обществено дело ” е дала на Стопанска академия двама ректори и четирима зам.-ректори, след което очерта актуалното положение на специалността и на едноименната катедра. Той показа, че към сегашния миг катедрата се състои от 10 преподаватели – 4 доценти, 4 основни асистенти и 2 асистенти. „ Горд съм да отбележа, че всеки от тях има Общински народен съвет „ лекар ”, съобщи ръководителят на катедрата. В последвалата характерност на компетентност „ Застраховане и обществено дело ”, доцент Ерусалимов посочи, че с изключение на в ОКС „ бакалавър ”, катедрата развива и три магистърски стратегии – „ Застраховане ”, „ Социален мениджмънт ” и „ Здравен мениджмънт ”.

Той показа, че в акредитираната докторска стратегия се образоват освен приключилите специалността магистри, само че и експерти от застрахователната и осигурителната процедура. „ Няма застрахователно или пенсионно осигурително сдружение в България или институция като Национален осигурителен институт, Национална агенция за приходите и НЗОК, в които да не работи най-малко един ученик на компетентност „ Застраховане и обществено дело ”, съобщи доцент Ерусалимов.

По думите му, постоянно управителният екип на тези организации е формиран от ученици на специалността. Говорейки за даването от катедрата на професионално и следдипломно образование за работещи в областта на застраховането и социалнозащитните действия, доцент Ерусалимов напомни, че в последните две години в Стопанска академия се организира неповторимо за страната образование на фрагментите на най-голямото застрахователно сдружение, опериращо на българския пазар.

Вече 60 чиновници на ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп “ са минали курс на образование и следва дипломирането на четвъртия випуск на взаимния план „ Булстрад Академия ”. В своето ревю ръководителят на катедрата уточни и образци, в които бизнесът подкрепя образованието на младите застрахователи и осигурители в Свищов посредством осъществяване на майсторски класове, обезпечаване на стипендии и даване на опция за професионални стажове.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР