Национална кауза е децата с български произход да получат образование

...
Национална кауза е децата с български произход да получат образование
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Децата с български произход да получат образование в България е национална кауза

Национална идея е децата с български генезис да получат обучение в България. Тази теза на вицепрезидента Илияна Йотова поддържаха участниците в проведената от нея среща на „ Дондуков “ 2 за проблемите на студентите от българските общности. По време на диалозите бяха контрактувани съответни стъпки за улеснение и обосноваване на образованието в българските висши образователни заведения на задграничните студенти от български генезис -изтеглянето на рекламната акция за кандидатстване още през есента на предходната година, опциите за онлайн кандидатстване и онлайн изпити, както и опростеното издаване на документи за престояване в България. Общо бе разбирането за полагане на изпит по български език по европейската езикова рамка.

 

В срещата участваха просветителният министър Красимир Вълчев, зам.-министри и представители на Министерство на образованието и науката, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, изпълняващият длъжността ръководител на Държавна организация за българите в чужбина, ректорите на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, на Медицински университет-София, на Икономически университет-Варна, на Югозападен университет „ Неофит Рилски “, специалисти.

По време на диалозите бе очебийно, че Министерството на образованието и науката организира най-активна политика за българите в чужбина.

 

Общо бе мнението, че студентите от български генезис са капацитет, чийто статут би трябвало оптимално да бъде организиран. „ Самият факт, че сме се събрали тук, е доказателство, че страната мисли за тези проблеми “, акцентира ректорът на Икономически университет-Варна проф. доктор Евгени Станимиров. Той посочи неналичието на цялостна маркетингова политика на университетите, с цел да притеглят студенти от българските общности.

През академичната 2018/2019 година вицепрезидентът Илияна Йотова организира във Варна, Пловдив, София, Благоевград поредност от срещи със студенти от българските диаспори, които се образоват в български висши образователни заведения по Постановления на Министерски съвет №103 и №228. Въз основа на споделените от тях проблеми с образованието и пребиваването им вицепрезидентът и екипът й изготвиха оферти за решаването им. Серия от сходни по наличие проблеми, които се коренят в остарялата и несъвършена нормативна уредба – това бе главният извод от срещите със студентите. Предложенията за решение на проблемите им вицепрезидентът показа на срещата през днешния ден и те бяха признати с необятна поддръжка.

 

Проблемите са разграничени в две групи – обвързваните с кандидатстването и образователния развой, и отнасящи се до пребиваването в България. Вицепрезидентът бе безапелационна, че е нужна по-добра рекламна акция и показване на опциите за образование в български висши учебни заведения, както и по-ранно пускане на кандидатстудентските акции. Илияна Йотова акцентира огромната конкуренция на университетите в Русия, Украйна, Унгария, Сърбия. „ Съществува заплаха от загуба на българско съзнание в историческите ни диаспори, където е защитавано епохи наред “, посочи вицепрезидентът.

 

Илияна Йотова предложи отпадане на условието за издаване на уверение за български генезис за тези студенти, като положеният сполучливо изпит по български език да бъде задоволително условия за кандидатстване.

 

„ За първи път се обръща такова особено внимание на българския език като белег за съзнание, за засвидетелствуване на генезис. Горда съм от такава политика “. С тези думи се обърна към вицепрезидента проф. доктор Светозара Халачева,  шеф на Департамента за езиково образование към СУ „ Св. Климент Охридски “.

 

Образователният министър Красимир Вълчев одобри предлагането на вицепрезидента за стратегия за в допълнение образование по български език за първокурсниците. МОН работи по даване на благоприятни условия за образование в българските висши образователни заведения и на студенти от по-новата емиграция.

 

За да се избегнат административните спънки, за уреждането на пребиваването по време на образованието вицепрезидентът Йотова предложи практиката в доста страни с така наречен виза-студент, или специфична студентска брошура за целия интервал на следване.

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че дружно с Министерство на външните работи изготвят промени, които да улеснят пребиваването на студентите от български генезис.

 

Не на последно място Илияна Йотова посочи казуса с неналичието на указател на приключилите в България. Българската страна влага в тези студенти, а по-късно не се интересува какво се случва с тях. „ Приоритет в държавната политика следва да е основаването на единна национална система за професионално насочване. Тази система да съдържа информация за завършващите ученици на българските университети и за свързването на кариерните центрове, които в този момент стоят в тесните си рамки по университети и райони “, съобщи вицепрезидентът. Трудността, с която се намират учители по български език за българските общности по света, е образец за неналичието на връзка сред приема на студенти и кадровото обмисляне е явна.

 

Участниците в диалозите на „ Дондуков “ 2 се сплотиха към мнението, че е направена първата стъпка към сложен метод по отношение на студентите от българските общности в чужбина. „ Имаме една цел – да бъде напълно изчистен статутът на тези младежи. Ако не сме дружно, няма по какъв начин да сполучим “, акцентира вицепрезидентът Илияна Йотова в края на срещата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР