Национална карта ще определи териториалната и профилната структура на институционалната

...
Национална карта ще определи териториалната и профилната структура на институционалната
Коментари Харесай

Одобриха промени в Закона за висшето образование

 Национална карта ще дефинира териториалната и профилната конструкция на институционалната мрежа за висше обучение. Това плануват утвърдените от държавното управление промени в Закона за висшето обучение. Измененията и допълненията са в сходство със Стратегията за развиване на висшето обучение за интервала 2014-2020г. Предвижда се Националната карта да бъде направена в период до една година от приемането на законопроекта. До нейното дефинитивно приемане се открива мораториум върху откриването и преобразуването на висши учебни заведения и на съществени звена и филиали в държавните висши учебни заведения, като се изключи преобразуването им за консолидация и оптимизация.

Законът планува също откриването на филиали и колежи в структурата на частните висши учебни заведения, както и на техни поделения в чужбина, да става с акт на Министерския съвет и след позитивна оценка на съответния план от Националната организация за оценяване и акредитация.

Нормативно се регламентира освобождението от такси в държавните висши учебни заведения на студенти, подготвящи се в професионални посоки и предпазени специалности с най-голям предстоящ дефицит на пазара на труда по лист, одобрен от Министерския съвет. Целта е да се подтикват висшите учебни заведения да оферират и кандидат-студентите да търсят образование по професионални посоки и специалности, водещи до придобиване на подготовка, която да дава отговор на актуалните условия и на търсенето на действителната стопанска система.

Предвижда се висши учебни заведения да получават статут на проучвателен за период от 4 години. Те ще бъдат включени в лист, който ще се утвърждава и актуализира от Министерския съвет годишно.

Промяната в ръководството на висшите учебни заведения планува Съветът на настоятелите на висшето учебно заведение да включва в състава си и представител на общината, в която е седалището на висшето учебно заведение. В състава на Академичния съвет на държавните висши учебни заведения със консултативен глас ще вземат участие и членовете на Съвета на настоятелите.

Предвидено е министърът на образованието и науката да утвърждава политика за развиването на всяко държавно висше учебно заведение със стратегически цели и задания, целеви стойности и индикатори за осъществяването им при взаимоотношение със заинтригуваните страни до три месеца преди изборите за органи за ръководство на висшето учебно заведение. Министърът ще подписва контракт за ръководство с определения от Общото заседание на държавното висше учебно заведение ректор въз основата на тази одобрена политика, съдържаща и съответни стойности и индикатори, а ректорът ще изготвя годишен доклад за осъществяването на отговорностите по контракта.

За поощряване развиването на държавните висши учебни заведения е планувано Министерският съвет да приема национални стратегии за развиване на държавните висши учебни заведения. Приемът на студенти и докторанти, за които страната обезпечава прехрана за образованието, ще се дефинира общо за професионалните посоки и специалности от контролираните специалности.

За да се подтиква професионалното развиване на младите нехабилитирани преподаватели и тяхната отговорност към развиването на висшето учебно заведение, с препоръчаните промени в органите за ръководство на висшето учебно заведение се усилва квотата на младите преподаватели.

С препоръчаните промени в ЗВО е планувано институционалната акредитация да е първична – за новооткрито или преобразувано висше учебно заведение, и следваща – за към този момент получена акредитация. Програмната акредитация за обещано професионално направление ще се прави по едно и също време за всички висши учебни заведения.

При оценяване сходството с условията за научен състав на главен трудов контракт член на университетския състав ще може да взе участие в акредитацията на едно висше учебно заведение.

За облекчение на реализацията у нас на младежите, получили образованието си в задгранични висши учебни заведения, се вкарва двумесечен период за признаването на дипломите им за висше обучение, добито в чужбина, в това число и дипломи за добита степен, съответстваща на просветителната и научна степен " лекар “.

Дава се опция за подписване на до две съглашения сред държавно висше учебно заведение и държавни или общински учебни заведения от системата на предучилищното и учебното обучение. По силата на споразуменията ще е допустима взаимна образователна активност по образователни предмети или модули за придобиване на профилирана и професионална подготовка във втори гимназиален стадий от междинната степен на обучение, както и по образователни предмети за придобиване на профилираната подготовка в междинната степен на обучение. Предвижда се образованието да е по съгласувани образователни проекти и да се организира от лица, заемащи университетски длъжности във висшите учебни заведения. Промените дават опция за подписване на съглашения сред студенти и работодатели за стаж и обезпечаване на работно място след привършване на образованието във висшето учебно заведение. В договорите ще са записани възнаграждението и минималното време за работа при работодателя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР