Национална кампания за икономия на енергия във Финландия призовава гражданите

...
Национална кампания за икономия на енергия във Финландия призовава гражданите
Коментари Харесай

Призоваха финландците да стоят по-малко в сауната, за да пестят енергия

Национална акция за спестовност на сила във Финландия приканва жителите да понижат с един градус нормалната температура на отоплението им през идната зима и да понижат времето, което прекарват под душа и в сауните, съобщи Франс прес.
Инициативата, наречена " градус по-малко ", стартира на 10 октомври, заяви Кати Лааксо, говорителка на държавната организация за поощряване на устойчивата сила " Морива " (Moriva). Финландците ще бъдат призовани освен да разредят обичайното за тях прилагане на сауна, само че и да взимат по-малко душове и да понижат отоплението си с 1 градус през тази зима. От тях ще се желае също по този начин да не отопляват гаражите си и да употребяват допустимо минимум свързани с интернет устройства.

Парните бани са същинска институция във Финландия, където сауните са към 3 милиона за 5,5 млн. души население. Финландците имат навика да влизат в сауната голи, всички дружно, при температура от към 85 градуса по Целзий.
" Това са просто разнообразни благоприятни условия. Надяваме се, че хората ще схванат, че ни чака тежка зима и че непринудено ще последват тези препоръки ", акцентира Кати Лааксо. Според нея не е належащо да се върви на сауна всеки ден, " може би веднъж седмично ще бъде задоволително ".
Във Финландия се подема национална акция за спестовност на сила за първи път от петролната рецесия през 70-те години. Това става, откакто нашествието в Украйна на Русия - огромен снабдител на газ в Европа - провокира огромна енергийна рецесия.

Руският газов колос " Газпром " спря през май газовите доставки за Финландия, откакто държавното управление отхвърли да заплаща в рубли, както изиска Русия. През 2021 година " Газпром " е доставил две трети от потребявания газ във Финландия, само че което е единствено 8 % от енергийното ползване на страната. Финландската държавна компания " Газум " (Gasum) в този момент се пробва да диверсифицира доставките си, най-много като получава по-големи размери от Естония.
Други европейски страни взимат сходни ограничения. Германия разгласи в сряда серия разпореждания за спестовност на сила, като по-ниски температури за отопление в администрацията и прекъсване на топлата вода в публичните здания, с апел към предприятията и жителите да последват този образец.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР