Национална кампания за борба с недекларирания труд Сивото убива! на

...
Национална кампания за борба с недекларирания труд Сивото убива! на
Коментари Харесай

КНСБ пуска мобилно приложение за анонимни сигнали срещу некоректни работодатели

Национална акция за битка с недекларирания труд " Сивото убива! " на КНСБ с сътрудници през днешния ден стартира от област Плевен и ще премине през цялата страна. Това заяви в пресклуба на Българска телеграфна агенция в Плевен президентът на КНСБ Пламен Димитров.

" Целим най-кратко три неща. На първо място - готовност и пробуждане на силата на работещия българин. Да повярва, че може да промени нещата там, където се нарушават правата му - работно време, възнаграждение на работни заплати, контракти, които ги няма в действителност, и по този начин нататък. Масови нарушавания виждаме в доста браншове, изключително в строителството, в леката индустрия, в земеделието и " Търговия и ремонт на коли ", както и при образование на водачи. Това са четири бранша, за които всички данни демонстрират, че са с максимален дял на сива стопанска система и недекларирана претовареност и там е съсредоточено нашето внимание ", разяснява президентът на КНСБ.

Той уточни, че КНСБ започва мобилно приложение, което дава опция анонимно хората да подават своите сигнали към синдиката - да опишат какво тъкмо се нарушава. В тази среда желаеме взаимно да се подкрепим - ние поемаме ангажимент сигналите да стигат до контролните органи, да проверим те какво са свършили по тях, и да върнем назад отговор на подалите сигналите, разясни Димитров. Той бе безапелационен, че за работодателите сигналите ще останат анонимни. Така ще се следи какво е свършено и какво може да се промени в цялата среда, или ще се влиза в съда, в случай че се открият нарушавания на закона, сподели той.

Синдикалният водач посочи, че към този момент има двадесетина сигнала в системата, подадени за месец и 400 сваляния на мобилното приложение. Той се надява до края на годината сигналите да бъдат стотици, хиляди. Идеята на КНСБ е подадените сигнали за нарушавания да бъдат отделени в бъдеще на два обособени уеб страницата.

Ще бъде направена ранглиста на " положителните работодатели " - тези, които съблюдават законите и заплащат всичко на чисто и на ярко, посочи Димитров. Другият уебсайт ще бъде на " неприятните работодатели ", които освен съгласно сигналите, само че и въз основата на инспекциите на контролните органи, е доказано, че нарушават закона. Искаме и тях да ги покажем на всички останали - да не вървят там да работят, означи президентът на КНСБ.

На въпрос на Българска телеграфна агенция той съобщи, че стопанската система " на сиво " в България е 21 % по показателя на Асоциацията на индустриалния капитал по последни данни, което демонстрира, че 23 милиарда " сиви " обороти се генерират на годишна база у нас. Те заплащат за недекларирана претовареност, което прави допустимо хората да бъдат наемани без контракти и без осигуровки, посочи Димитров. Процентът на заетите в недекларираната претовареност е малко по-нисък - те са към 16 % по данни на Международната организация на труда, само че той е над приблизително европейския, който съгласно Европейска комисия е малко над 11 %, добави синдикалният водач.

Като цяло понижава сивата стопанска система в България през последните 7-8-10 години - не с темпове, които ни се желае, разяснява Димитров. Все още сме на много високо равнище и хората, които работят в този беззащитен тип стопанска система, не са по никакъв начин малко, само че никой не може да каже точната цифра, добави той.

За Плевен той уточни, че има данни, че бранш " Строителство " е един от водещите по нарушавания - на второ място, след София град - главно хората работели без контракти. Много са нарушаванията и в бранш " Производство на облекло ".

Пламен Димитров заключи, че би трябвало да се заложи на ясна формулировка на " сива " претовареност, " сива " стопанска система и недеклариран труд, което да направи допустимо хората да схващат какво им приказват от КНСБ и какви са им загубите, когато са " на сиво ".

Днес в пресклуба на Българска телеграфна агенция и в шатра в центъра на Плевен бе показано новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки служащ или клиент може да подаде сигнал за неточни практики на работодатели и компании. Мобилната апликация е част от акцията " Сивото убива ", създадена по европроект.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР