Национална инициатива в няколко големи града на страната събира подписи

...
Национална инициатива в няколко големи града на страната събира подписи
Коментари Харесай

Граждани искат по-строги наказания за убийците на пътя

Национална самодейност в няколко огромни града на страната събира подписи с искане за по-строги санкции против нарушителите на пътя.



До този миг петицията е подкрепено съвсем от 2 000 души, които упорстват за завишаване на наказванията за пияни и дрогирани водачи, предизвикващи тежки катастрофи.

„ Искаме да се трансформират законите, с цел да има санкции за пияни водачи и такива, използвали упойващи субстанции, както и движещите се с превишена скорост. Те получават само условни присъди по 2-3 години”, разяснява Ивайла Бикова, участник в самодейността.

Подписката тече в София, Бургас, Варна, Пловдив и още няколко по-големи града на страната, а с нея основателите ѝ упорстват още за оптималната присъда за виновника на злополуката на столично кръстовище, при която почина журналистът Милен Цветков. При кръвните проби на младия мъж, чийто автомобил блъсна колата на Милен откъм гърба на червен светофар, също бяха открити следи от наркотични субстанции.

Освен завишаване на наказванията, събиращите подписи желаят още по-строг надзор при осъществяването им и по-солени парични санкции. „ Също по този начин транспарантни правосъдни процеси. Не едно дело да се протака 3-4 години, а най-после да се потулва”, счита Ивайла Бикова.

Инициаторите имат и концепция за въвеждане на по-стриктен режим за придобиване на шофьорска брошура, както и по-кратък период на нейната годност на хората над 70-годишна възраст, които да се явяват и на по-чести медицински проучвания.

Исканията и подкрепящата ги подписка ще бъдат импортирани при основния прокурор на България Иван Гешев, както и в Министерски съвет, а концепцията е да се трансфорат в следваща законодателна самодейност.

*Снимки: БГНЕС
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР