Национална асоциация на зърнопроизводителите излезе с декларация, с която подчертава

...
Национална асоциация на зърнопроизводителите излезе с декларация, с която подчертава
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите алармират: Секторът е в колапс, кризата става все по остра!

Национална асоциация на зърнопроизводителите излезе с декларация, с която акцентира тежката обстановка, в която се намира бранша и приканва управляващите в страната за незабавни ограничения за спасяването му.

Предлагаме цялостния текст на декларацията:

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) акцентира тежката обстановка, в която се намира бранш „ Зърнопроизводство “ и нуждата от взимането на навременни ограничения за оцеляването му. Секторът от няколко години се намира в колапс, поради неподходящи стопански и климатични събития, като всяка последваща година рецесията в зърнопроизводството става все по-остра.

Основни сериозни условия за жизнеността на бранша са: преди всичко, последствията от войната в Украйна, които неизбежно оказват разтърсвания на пазара на българската продукция; огромният скок в себестойността на зърнените и маслодайни култури, дължащ се на непрекъснато повишаващите се индустриални разноски, високите рентни заплащания, както и на многочислените екологични европейски условия, които земеделските производители са задължени да изпълняват; големият напън от налаганите условия по отношение на селското стопанство по линия на Зелената договорка, която следва да се извършва от всички европейски фермери и води до все по-влошаваща се конкурентоспособност на европейското произвеждане по отношение на производството на трети страни; както и продажните цени на локалните и интернационалните пазари през последните години, които не покриват високата себестойност на продукцията.

НАЗ показва страховете си от заличаването на българските зърнопроизводители, защото огромна част от тях изпитват усложнения да покрият отговорностите си и да обезпечат стопанската година. Фалитът на едно земеделско стопанство води до разтърсвания във всички снабдители по веригата, сътрудници и дългогодишни сътрудници. Загубата на един земеделец е загуба на работни места, на районна непоклатимост и локална стопанска система. Сектор „ Зърнопроизводство “ е най-големият длъжник на рентни заплащания, надлежно е най-големият покровител на обществен мир в селските региони. Всяко разтърсване в бранша рефлектира върху продоволствената сигурност на Р България.

Неотложната поддръжка за оцеляването на бранш „ Зърнопроизводство “ обгръща най-малко пакет от ограничения:

1) Включване на главните пет култури в бранш „ Зърнопроизводство “ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за 2024 година, без това да повлияе върху подпомагането за другите браншове.

2) Изпълнение на законодателни начинания, свързани с възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска активност, а точно:

- Промени в член 37в от Закон за собствеността и използването на аграрни земи (ЗСПЗЗ), касаещи улеснение процеса на непринудено уреждане за комасирано прилагане на земеделските земи;

- Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дълготрайни контракти при наемане/арендоване на земеделска земя;

- Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните заплащания в страната, учреден на рандеман и продажни цени;

- Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

- Определяне на напояването като стратегически народен приоритет – ограничения и дейности за възстановяване на поливното земеделие в страната: държавна поддръжка за цената на водата; облекчение на нормативните режими за капиталови планове, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, така наречен Регламент за самостоятелни търговски ограничения (АТМ), като се предотврати повторна опасност за родното произвеждане на зърнени и маслодайни култури, посредством включване в регламента на защитни ограничения, лицензионни режими и квоти за вносните първични материали.

4) По отношение на екологичните условия по отношение на селското стопанство, произлизащи от Зелената договорка, българската страна да отстоява и изисква на европейско равнище облекчение на зелените правила в Стратегическите проекти за развиване на земеделието и селските региони, включително и за използване за 2024 година на дерогация от наложителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения капацитет като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характерности.

5) Отстояване на европейско равнище на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.

Във връзка с гореизложеното, НАЗ упорства за незабавна среща с Министър-председателя на България господин Николай Денков, Министър-председателя в ротация госпожа Мария Габриел, управлението на Министерство на земеделието и храните и Министерство на финансите, както и чуване пред Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

НАЗ ще търси поддръжка за показания пакет от ограничения и от своите сътрудници – Българска земеделска камара (БАК), Европейска конфедерация на производителите на царевица (CEPM) и Копа-Коджека (Copa-Cogeca).

НАЗ чака адресирането на сериозните провокации и проблеми пред бранша от страна на ръководещите и намиране на ефикасни решения и поддръжка. НАЗ декларира безспорна и непоколебима подготвеност да пази бранш „ Зърнопроизводство “ и членовете си с всички разрешени от закона средства и подходи, включително шествия, митинги и блокади, както по места, по този начин и в столицата.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР