Националките Ева Брезалиева и Стилияна Николова ще участват на международния

...
Националките Ева Брезалиева и Стилияна Николова ще участват на международния
Коментари Харесай

Валентина Иванова: Ева Брезалиева и Стилияна Николова са изключително талантливи

Националките Ева Брезалиева и Стилияна Николова ще вземат участие на интернационалния шампионат по художествена гимнастика за девойки " Ирина Делеану Къп ", който ще се организира на 22 и 23 февруари в Букурещ (Румъния). Това заяви старши треньорът на националния тим за девойки Валентина Иванова. Тя даде обстойно изявление за фейсбук страницата на БФХГ. Преди няколко дни на интернационалния шампионат в Москва Брезалиев и Николова завоюваха четири сребърни и един бронзов орден.

" И двете са извънредно надарени, плюс взаимната ни работата и доверие се получава този резултат. Те са работливи деца и в случай че не престават по този начин да упражняват ги чака чудесно бъдеще ", разяснява Иванова. Когато прави оглед на нови състезателки, треньорката гледа сложно. " Определено не е едно нещо, нормално се гледа сложно, само че гениите са като светещи звездички, просто ги виждаш - светят и се отличават от другите. Веднага те сграбчват с харизма, фигура, качества, предпочитание за изява. Един играч би трябвало да обича да демонстрира какво може и да го прави с готовност, това е извънредно значимо за художествената гимнастика. Децата, които стават за огромния спорт се развиват, напредват, желаят да се състезават, обичат спорта, смели са, не се опасяват да рискуват, одобряват загубата, поздравяват спечелилия и желаят да са спечелили. Психиката е главното нещо, което оказва помощ на един играч в огромния спорт да върви напред ", добави Валентина Иванова.
" Композициите върша дружно с децата. Това е развой - те ще извършват съчетанията си, доста деликатно предпочитам музиките, постоянно ги запитвам дали им харесват. За да може една гимнастичка да опише история на килима, тя би трябвало да си харесва и композицията, и музиката. Това е моето схващане ", сподели още треньорката.

Тя сподели още, че е мотивация за дребните да упражняват дружно с дамите и ансамбъла: “Това е най-хубавата мотивация, както за нас треньорите, по този начин и за децата: заобиколени сме от международните шампионки в ансамбъла на Весела Димитрова и нейният екип и международните вицешампионки на Бранимира Маркова и нейният екип. Всички са прелестни. Това прави по-малките гимнастички по-целеустремени, желаят да стигнат равнището на каките и гледат по какъв начин работят огромните шампионки. Изобщо атмосферата в залата е отлична, всички се разбираме, оказваме помощ си и гледаме в една посока. Приятно е, че се работи в спокойна атмосфера: не пропущаме отбелязването на празници, рождени и именни дни, радваме се и означаваме триумфите на всички, най-приятно е, когато осъзнаеш, че децата са научили нещо от треньора си. Дразнещо от време на време може да е еднообразието, само че се пробвам да има разнородни тренировки, диалози на разнообразни тематики....Когато усетя досада, виждам да вкарам нещо ненадейно.”

" Моята мотивация са децата - те са прелестни. Искам да ги науча, най-хубаво е когато виждаш по какъв начин порастват и попиват, от време на време употребяват твоите думи,жестове. Пак ще се повторя - обичам ги доста всички и те ме стимулират за всичко. Треньорът се учи с опита и с положителни учители към себе си ", разяснява треньорката.

Снимка: Анна Недкова, БФХГ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР