Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе

...
Национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент, който ще доведе
Коментари Харесай

"Национална лотария": Национализацията на частен бизнес е нарушение на Конституцията

Национализирането на частен бизнес е неприемлив казус, който ще докара до необратими последици за страната, законодателната и изпълнителната власт ". Това се споделя в позиция на компанията " Национална лотария ", която оперира и едноименната лотарийна игра, публикувана до медиите в петък вечер (17 януари).

Реакцията е във връзка импортирания преди ден законопроект за промени в Закона за
хазарта, с който депутатът от НФСБ Валери Симеонов и негови сътрудници предложиха организирането на лотарийни игри да стане държавен монопол, а частните компании да върнат лицензите си. В петък, Симеонов заяви, че концепциите са подкрепени " изненандващо " от премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и финансовия Владислав Горанов, който също разяснява тематиката и сподели, че това не било национализация, а монополизация.

От компанията декларират, че " фундаменталното нарушение на открития от Конституцията правов ред, и грубото тъпчене на европейското законодателство

ще аргументи големи финансови и репутационни вреди на България

Според тях следствията от законопроекта ще бъдат за българските данъкоплатци, а не за вносителите.

В позицията е конкретизирано, че тя е подкрепена от " Евробет " (това е компанията, която провежда другата частна логария - " Лотария България " ) и Българска асоциация за развлекателни и
хазартни игри (БАРХИ).

От компанията не разясниха нищо отвън публикуваната позиция и какво ще подхващат, в случай че измененията бъдат гласувани.

По информация на " Дневник " единствено три частни компании имат лицензи за лотарийни игри с билетчета - " Национална
лотария " и " Ню геймс " за игрите на " Национална лотария " и " Евробет ".

Съдружници в " Национална
лотария " АД и " Ню геймс " са братята Милен и Димитър Ганеви и Васил Божков (с мажоритарен дял). Той има подобен и в " Евробет ".

Предложените от Симеонов промени за възбрана на частен бизнес

засягат единствено този сегмент от бизнеса, прочут като " мек
хазарт "

и категорично изключват от него бинго, томболи и кено. Ако те бъдат признати от Народното събрание ще лишават бизнес главно от Божков.

Преди година и половина, Валери Симеонов още веднъж искаше законови промени за
лотариите, само че тогава настояваше за възбрана на рекламата им, а не за държавен монопол. От тогавашните оферти в този момент са останали - тези за възбрана къде да се продават билетите, а новото допълнение е, че шефът на Държавния състезателен тотализатор ще се назначава освен от министъра на спорта, а и от министъра на финансите.

Предишните оферти първо получиха кардинална поддръжка от ГЕРБ и Българска социалистическа партия, след това минаха за координиране с европейски наставления, от еврокомисията по-късно дадоха отговор, че България може да реши по какъв начин да контролира рекламата на
хазартни игри, само че " Патриотите " не помниха за плана. В началото до момента в който течеше разискването му, " Национална лотария " спря за прочут интервал рекламата си в " Нова телевизия ", в която е най-големият рекламодател, след това медията стана благосъстоятелност на братята Кирил и Георги Домусчиеви, а Васил Божков закупи футболния клуб " Левски ". " Национална лотария " стана спонсор на тима и стартира да популяризира и в други медии. Тогава против предложенията реагираха ръководената от Домусчиев - бизнес организация КРИБ.

Днес депутатите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не разясниха новия законопроект и каква ще е позицията им по него.

Повече за предложенията в плана и какво засягат - четете тук.
За поддръжката от министри и какво ще стане с комисията по
хазарта - тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР