Национализира ли Русия западни самолети, които се намират на нейна

...
Национализира ли Русия западни самолети, които се намират на нейна
Коментари Харесай

Москва национализира западни самолети |

Национализира ли Русия западни самолети, които се намират на нейна територия? Вчера президентът Владимир Путин подписа, който навежда на мисълта, че отговорът е ДА. Документът затруднява задграничните лизингови компании да си върнат самолетите в изискванията на западните наказания, наложени поради съветската инвазия в Украйна, писа тази нощ Би Би Си.

Той разрешава непознатите самолети да бъдат регистрирани в Русия, " с цел да се подсигурява непрекъснатото действие на дейностите в региона на гражданската авиация ", написа английската медия.

Руските самолетни компании имат 515 самолета, взети на лизинг от чужбина. Те са на стойност към 10 милиарда $.

Чуждестранните притежатели имат период до 28 март да си ги върнат от съветските компании, преди да влязат в действие глобите.

Но връщането им към този момент е допустимо единствено с решение на специфична държавна комисия, която се управлява от вицепремиера Юрий Борисов, писа през вчерашния ден.

Кремъл подхваща хода си, откакто Бермудските острови (британска задморска територия) и Ирландия - където са регистрирани съвсем всички наети от чужбина и опериращи в Русия самолети - оповестиха, че стопират издаването на документи за летателна валидност на тези самолети. Новите разпореждания в Русия дават опция да се заобиколи това, като се вкарва регистрация и узаконяване в рамките на Русия и позволява потреблението на непознатите самолети за полети по вътрешни направления.

От нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари насам западните компании прекатяват лизинговите си контракти и желаят самолетите им да им бъдат върнати.

Повечето интернационалните полети от Русия не се извършват. Много страни не разрешиха на съветската самолетна компания " Аерофлот " да лети във въздушното им пространство.

Но в Русия остават стотици самолети - задгранична благосъстоятелност. За да спазят глобите, лизинговите компании се пробват да си ги върнат, само че това наподобява малко евентуално, разяснява Би Би Си. Ако Русия задържи летателните апарати на стойност милиарди долари, те ще могат да летят в Русия и няколко някогашни руски републики.

" Но едно е да откраднеш аероплан, а напълно друго е да го поддържаш в употреба за по-дълго време " - отбелязва английската медия и изяснява, че " Еърбъс " и " Боинг " не могат да доставят аварийни елементи, тъй че когато нещо би трябвало да се размени, то би трябвало да се вземе от различен аероплан или да се създаде от трета страна. А това - от своя страна - ще има съществени последствия за сигурността. Освен това ще бъде на практика невероятно тези самолети да се застраховат отвън Русия. Сервизното обслужване също е проблем - доста самолети се изпращат за техническо обслужване на друго място. Ако самолетите не се поддържат вярно, цената им ще падне внезапно.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР