Националистите отново поеха контрола върху каталунското регионална правителство, като новият

...
Националистите отново поеха контрола върху каталунското регионална правителство, като новият
Коментари Харесай

Новият лидер на Каталуня: Ще продължа усилията за независимост

Националистите още веднъж поеха контрола върху каталунското районна държавно управление, като новият кабинет постави през днешния ден клетва в Барселона и по този начин автоматизирано се приключва 7-месечното директно ръководство на испанското централно държавно управление, предава Българска телеграфна агенция.

Кабинетът, управителен от Ким Тора, непосредствен сподвижник на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, е формиран от 13 членове.

Новият министър председател на Каталуния сподели, откакто държавното управление му встъпи в служба, че ще продължи напъните за самостоятелност на региона.

" Това държавно управление е ангажирано да се движи напред към самостоятелна страна под формата на република ", съобщи Тора.

Той сподели, че желае да стартира договаряния с новия испански министър-председател Педро Санчес за споразумяване на спора сред Барселона и Мадрид.

" Педро Санчес, дано да беседваме, да поемем опасности, двамата с теб, дано да седнем на маса и да беседваме, държавно управление с държавно управление ", съобщи Тора.

Социалистът Санчес, който през днешния ден постави клетва като министър председател на Испания, е за диалози с Каталуния, само че е срещу референдум за самостоятелност.

Предшественикът му - консерваторът Мариано Рахой - наложи директното ръководство върху Каталуния в края на октомври, откакто националистите отпред с Пучдемон организираха референдум за самостоятелност, разгласен за противозаконен от испански съдилища.

Според изключителните пълномощия, дадени на испанското централно държавно управление от Сената, забележителна част от самостоятелното ръководство на региона ще й бъде върнато незабавно щом образува държавно управление след нови избори.

Сепаратистите завоюваха през декември изборите и избраха за районен водач Ким Тора.

Членовете на предходното каталунско държавно управление ще бъдат съдени по обвинявания, измежду които и за протест. Няколко от тях са в предварителния арест, а други избягаха в чужбина. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР