Национален протест против унищожаването на природата по Черноморието свиква коалиция

...
Национален протест против унищожаването на природата по Черноморието свиква коалиция
Коментари Харесай

Нов протест против бетона по морето

Национален митинг срещу унищожаването на природата по Черноморието привиква коалиция „ За да остане природа в България ” и самодейността „ Зелени закони ” на 1 март. Недоволството е подбудено поради неспазени обещания и куп нарушавания.
Протестиращите упорстват за възбрана на застрояването в региона на Камчийски пясъци. Според тях новата заповед на министъра на околната среда и водите за оповестяване на предпазена зона “Камчия ” наложително би трябвало да включва отпадналите съответни забрани за строителство в съответни парцели, които са били обект на заменки. Въпреки обещаното от екоминистерството обновяване на процедурата на 5 февруари, към 18 февруари, нов вид на заповедта не е качен за разискване.
Екоактивистите упорстват държавното управление да анулира заменките в региона на Камчийски пясъци, да възвърне статута на парцелите като обществена държавна благосъстоятелност.
Според тях министърът на районното развиване и благоустройството би трябвало да промени предназначението на урбанизирани терени в региона на Камчийски пясъци на горски и аграрни територии и да актува крайбрежната линия, дюните и всички други противоконституционно сменени терени като изключителна държавна благосъстоятелност и да започва процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените размени.
От Министерство на регионалното развитие се желае още в Кадастъра да се сътвори единна и настояща карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като метод на трайно прилагане, както и прекъсване и унищожаване на градежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.
„ Настояваме да бъде изпълнено обещанието на Политическа партия ГЕРБ, което беше обещано при започване на месец юли 2020 година, за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена цялостна възбрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата възбрана да важи за 1 км линия по морския бряг, като незабавно след оповестяването ѝ стартират експертни съвещания за основаване на гаранции за запазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални предпазени територии, европейски предпазени зони и плажове за природосъобразен туризъм.
Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под опасност от урбанизация поради разнообразни “вратички ” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец ”, декларират уредниците на митинга.
В София той е плануван за 18:30 часа,. Сборният пункт е на паметника на Алеко на бул. Витоша, а от там ще тръгне шествие до Министерски съвет и Народното събрание, което ще завърши на Орлов мост.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР