Национален план на България за готовност за грипна пандемия е

...
Национален план на България за готовност за грипна пандемия е
Коментари Харесай

Избират щаб след щаб, защо?

Национален проект на България за подготвеност за грипна пандемия е създаден и признат през 2006 година, още преди да влезем в Европейския съюз. Действието му е безсрочно. Организацията, разказана в него, важи и към днешна дата. Данните в него са от 2004 година и не е обновен оттогава!

Според проекта в страната ни работи Национален пандемичен комитет, който се ръководи от вицепремиер. Не можах да открия кой от вицепремиерите го ръководи сега, и с " Google " не се намира. Съставът на комитета се дефинира с решение на Министерския съвет. Този Национален проект и Постановление щ5 от 13.01.2006 година на Министерски съвет, с което е утвърден, не се намират на уеб страницата на Министерството на здравеопазването, само че пък министърът се базира на тях при отбрана на всеки план за бюджет на министерството, дори и на бюджетната прогноза за 2020 година И годишно се отделят средства за действия по проекта.

В документа ясно са написани етапите на развиване на вирусите, отговорностите на обособените структури, има и разбор на заболеваемост, смъртност, динамичност на разпространяване, всичко, което по един или различен метод чуваме в този момент от разнообразни източници. Според Националния проект по области работят Регионални пандемични комитети. Такъв работи и за Ямболска област и се ръководи от регионален шеф. Има и Регионален проект, и то напълно неотдавнашен, одобрен на 20.01.2020 година При изключителното състояние, оповестено поради пандемията от ковид, е най-логично да се задейства съществуващият Национален пандемичен комитет. Той по този начин или другояче съществува и има построени структури по области. Нормално е той да разпорежда, а не щабове, функциониращи без правила! По области следва да работи Регионалният пандемичен комитет и регионалният шеф да дава разпорежданията.

Абсолютно прекачване на топката и безнаказаност от страна на ръководещите!

Мариета СИВКОВА,
общински консултант от Българска социалистическа партия в Ямбол
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР