Национален логистичен щаб ще координира денонощно работата на всички институции

...
Национален логистичен щаб ще координира денонощно работата на всички институции
Коментари Харесай

Логистичен щаб ще координира денонощно всички институции в битката с Covid-19 |

Национален логистичен щаб ще координира непрекъснато работата на всички институции в борбата с Covid-19, а страната ще бъде разграничена на 6 съществени региона. 

Това съобщи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов след приключилото късно нощес съвещание на регионалния спешен щаб в Благоевград. 

През последните седмици Министерството на здравеопазването разпознава проблем в връзката сред обособените структури във връзка с оправянето с COVID-19. Такъв образец е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото обезпечаване на персонални защитни средства или Velkury (ремдесивир) при дефицит в съответна болница и други сходни организационни дефицити. По тази причина през идната седмица със заповед на здравния министър ще бъде основан Национален логистичен център, чиято задача ще бъде съответното превъзмогване на усложнения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде обезпечена качествена и навременна здравна грижа, стана ясно от думите на министър Ангелов, оповестиха от Министерство на здравеопазването. 

Аналогично логистично усложнение министърът откри и в болничното заведение Гоце Делчев. Лечебното заведение съвсем не разполага със свободни кревати, до момента в който във всички други лечебни заведения в региона – МБАЛ „ Югозападна болница – Свети Врач “, МБАЛ - Разлог и трите лечебни заведения в регионалния център са налице задоволително кревати за заболели с COVID-19. След съвещание на Областния спешен щаб беше решено в Гоце Делчев да бъдат разкрити още 10 кревати, а при възможното им запълване пациентите да бъдат обслужвани от най-близкото лечебно заведение - болничното заведение в Разлог.

За да бъде преодолян дефицитът на медицински фрагменти в региона, ще се търси опция студентите от Медицинския лицей в Благоевград да стажуват в благоевградските лечебни заведения. Ще се работи и в посока лекарите-специализанти, които имат подписан контракт с болничното заведение в Гоце Делчев, само че са на стаж в столицата, да подкрепят сътрудниците си в МБАЛ „ Иван Скендеров “.

Кметовете на всички общини могат да взимат независими решения за налагане на спомагателни противоепидемични ограничения, като задачата е понижаване кривата на заболеваемостта в региона “ , заяви регионалният шеф на Благоевград Бисер Михайлов.

Здравният министър разяснява, че е получил голям брой оферти за въвеждане на наложително носене на маски навън , както от наставнически организации, по този начин и от здравното съсловие. Темата ще бъде прегледана на онлайн съвещание на експертните препоръки по инфекциозни заболявания и епидемиология. „ Не приказваме за ограничение, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да избави допустимо най-вече хора и да резервира здравето на медицинските експерти, с цел да има кой да ни лекува на първа линия, непрекъснато “, посочи проф. Ангелов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР