Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на

...
Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Ботев ще живее във всеки българин и в душите на бъдещите поколения

Национален комитет за честване на 170-тата годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде основан на 18 януари в Народното събрание, заяви ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържественото честване на годишнината от рождението на поета в родния му град Калофер.

С него бе сложено началото на поредицата празнувания под патронажа на ръководителя на Народното събрание, с които през тази година България отдава респект пред паметта на Ботев, оповестиха от прецентъра на Народното събрание.

Цвета Караянчева одобри строя и поздрави почетния часовой от представителни елементи на 61-ва стрямска механизирана бригада на площад " Христо Ботев ". Тя сервира цветя пред паметника на майката на поета Иванка Ботева и пред бюст-паметника на Христо Ботев в Националния музей " Христо Ботев ".

В словото си на тържествено заседание в Народно читалище " Христо Ботев 1869 " ръководителят на Народното събрание означи, че 170 години след рождението на безсмъртния стихотворец и бунтовник песните му, трансформирали се в знак на устрема ни за независимост и самостоятелност, не престават да провокират най-съкровен боязън във всяко българско сърце. " Ботев ще живее във всеки българин и в душите на бъдещите генерации ", добави още Цвета Караянчева.

Кметът на Калофер Румен Стоянов съобщи, че точно в родното място на Ботев може да се разбере най-добре поезията, да се регистрира най-ясно значимостта на делото му, тъй като от тук е тръгнал неговия жар. По това каква парченце от Ботев носим в сърцата си, зависи какъв брой сме българи, съобщи той пред присъстващите на тържеството.

Председателят на Народното събрание прегледа музея на Ботев, където написа в книгата за гости:

" Преклонението пред подвига на Ботев е поклонение пред майка България, тъй като без Ботев през днешния ден нямаше да има Отечество. Ще го знаем и ще го помним, до момента в който има българи ".

Директорът на музея Ася Николова показа експозицията, в която са показани и дребното персонални движимости на поета, непокътнати до през днешния ден и връчи на ръководителя на Народното събрание почетен плакет.

Народни представители, кметът на Карлово Емил Кабаиванов, ръководителят на Общинския съвет на Карлово Теодор Шойлеков и Началникът на гарнизона бригаден военачалник Пламен Йорданов бяха измежду присъстващите на честването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР