Нациите се сплотяват и процъфтяват на основата на вярата, че

...
Нациите се сплотяват и процъфтяват на основата на вярата, че
Коментари Харесай

Промени на глобално ниво очаква Кисинджър заради пандемията

Нациите се сплотяват и процъфтяват на основата на вярата, че техните институции могат да плануват злополучие, да блокират въздействието му и да възстановят стабилността. Когато пандемията COVID-19 завърши, институциите на доста страни ще бъдат възприемани като несполучливи. Дали това решение е обективно заслужено е без значение. Реалността е, че светът в никакъв случай няма да бъде същият след ковид. Да се спори в този момент за предишното единствено затруднява да се направи това, което би трябвало.
Коментарът e оповестен в The Wall Street Journal и е на  Хенри Кисинджър, държавен секретар и консултант по националната сигурност в администрациите на Ричард Никсън и Джералд Форд.
Коронавирусът порази с невиждания си мащаб и жестокост. Разпространението му е експоненциално: случаите в Съединени американски щати се удвояват на всеки пети ден. Медицинските доставки не са задоволителни, с цел да се оправят с възходящите талази от случаи. Отделенията за интензивно лекуване са на ръба да бъдат претрупани, даже оттатък него. Тестването е несъответстващо на задачата за идентифициране на степента на заразяване, още по-малко да се обърне посоката на разпространяването му. Една сполучлива ваксина може да е реалност след 12 до 18 месеца, цитира коментара на Кисинджър БГНЕС.
Българският тест за ковид: Ето какво съставлява
Американската администрация свърши солидна работа за избягването на незабавна злополука. Крайният тест ще бъде дали разпространяването на вируса може да бъде спряно и по-късно променено по метод и в мащаб, който поддържа доверието на обществото в способността на американците да ръководят себе си. Кризисните старания, колкото и да са огромни и нужни, не би трябвало да провалят неотложната задача за пускане на редом начинание за прекосяване към посткоронавирусния нов международен ред.
Лидерите се оправят с рецесията значително на национална основа, само че разлагащите обществото резултати на вируса не признават границите. Докато похищенията върху здравето на индивида - да се надяваме - ще бъдат краткотрайни, политическите и икономическите катаклизми, които той отприщи, могат да продължат генерации. Нито една страна, даже Съединени американски щати, не може единствено с национални старания да преодолее вируса. Разрешаването на потребностите на момента би трябвало в последна сметка да бъде съчетано с световна визия и стратегия за съдействие. Ако не можем да създадем и двете в тандем, ще се надигнем пред най-лошото от всичко до момента.
Извличайки поучения от развиването на Плана „ Маршъл “ и на плана „ Манхатън “, Съединени американски щати са длъжни да положат огромни старания в три области.
Първо, усилване на световната резистентност на инфекциозни болести. Триумфите на здравната просвета като полиомиелитната ваксина и изкореняването на едрата шарка или нововъзникващото статистическо-техническо знамение на здравната диагноза посредством изкуствен интелект ни успокоиха до рисково блаженство. Трябва да разработим нови техники и технологии за надзор на инфекции и съизмерими ваксини за огромна популация. Градовете, щатите и районите би трябвало поредно да се приготвят за отбрана на хората от пандемии посредством депозиране, взаимно обмисляне и изследване на границите на науката.
Европейски Съюз дефинира какъв брой ще даде за прекъсване на ковид отвън Европа
Второ, блян към лечение на раните на международната стопанска система. Глобалните водачи научиха значими поучения от финансовата рецесия през 2008 година Сегашната икономическа рецесия е по-сложна: свиването, отприщено от ковид, е, заради своята скорост и световен мащаб, друга от всичко, което в миналото се е случвало в историята до момента. И нужните ограничения за публичното здраве като обществено разграничаване и закриване на учебни заведения и предприятия способстват за икономическата болежка. Програмите също би трябвало да се стремят да облекчат резултатите от идния безпорядък върху най-уязвимото население в света.
Трето, отбрана на правилата на демократичния международен ред. Базисната легенда за актуалното ръководство е град, ограден от стени, предпазен от мощни владетели, от време на време деспотични, различен път доброжелателни, само че постоянно задоволително мощни, с цел да защитят хората от външен зложелател. Мислителите  слагат тази идея в нова рамка с аргумента, че задачата на законната страна е да обезпечи главните потребности на хората: сигурност, ред, икономическо благоденствие и правдивост. Отделните персони не могат да обезпечат тези неща независимо. Пандемията провокира анахронизъм, възобновление на заградения град в ера, когато просперитетът зависи от световната търговия и придвижването на хората.
Световните демокрации би трябвало да пазят и поддържат своите полезности на просвещението. Глобалното оттегляне от балансирането на властта с легитимността ще докара до раздробяване на обществения контракт както на вътрешно, по този начин и на интернационално равнище. И въпреки всичко този хилядолетен въпрос на легитимността и властта не може да бъде решен по едно и също време с напъните за превъзмогване на чумата COVID-19. Сдържаността е нужна от всички страни - както във вътрешната политика, по този начин и в интернационалната дипломация. Трябва да се дефинират цели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР