Нациите по целия свят се опитват да си проправят пътя

...
Нациите по целия свят се опитват да си проправят пътя
Коментари Харесай

Трудното излизане на Великобритания от рецесията

Нациите по целия свят се пробват да си проправят пътя през световната криза, породена от пандемията от Covid-19. За Англия излизането от тази рецесия може да се окаже по-трудно, в сравнение с за останалите стопански системи, оповестява CNN Business.

Страната  е в разгара на икономическа и здравна рецесия. Английската централна банка предвижда, че Обединеното  кралство се насочва към най-лошия си стопански провал за последните 300 години, до момента в който смъртността от Covid-19 там е най-високата в Европа.

Освен това страната се стреми да договори крайния период за създаване на комерсиално съглашение до края на годината с Европейския съюз - нейния максимален пазар за експорт. Разговорите не вървят добре и по този начин се повишава опцията за различен огромен потрес, тъкмо когато предстоящото икономическо възобновяване набира скорост.

„ Целият напреднал свят е в криза поради ковид “, ​​казва Калум Пикинг, старши икономист в банка „ Беренберг “. „ Но Обединеното кралство има спомагателен проблем поради договарянията сред страната и Европейски Съюз през втората половина на годината “.

Историческа криза

Дори без да се регистрират последствията от Brexit, стопанската система на Обединеното кралство е в тежко състояние. Банката на Англия сподели по-рано този месец, че стопанската система може да се свие с 14% тази година. Това би било най-голямото годишно стесняване от спада с 15% през 1706 г. БВП може да падне с 25% за трите месеца до края на юни.

Икономическите данни продължава се влошават. Заявленията за помощ при безработица набъбнаха с 69% до съвсем 2,1 милиона през предишния месец. Междувременно инфлацията през април се намали за трети пореден месец до 0,8%. Ресторантите и огромна част от магазините остават затворени, а икономистите не са сигурни, че интензивността ще нарасне незабавно откакто те се отворят още веднъж.

Британският паунд е понижен с над 8% от началото на годината до по-малко от 1,22 $, а също е паднал и с над 5% по отношение на еврото. Индексът FTSE 100 (UKX) в Лондон е изгубил повече от 21% към днешна дата спрямо близо 9% за S&P 500, до момента в който показателят FTSE 250 на междинните английски компании е понижен с 26%.

Опитвайки се да ограничи големите стопански вреди, държавното управление на Обединеното кралство е дало заеми от 62,1 милиарда английски лири (75,7 милиарда долара) през април, най-високото равнище, откогато се води статистика от 1993 година Правителството в този момент проектира, че ще би трябвало да заеме 298,4 милиарда английски лири (363,3 милиарда долара) до март 2021 година - съвсем два пъти повече, в сравнение с по време на на международната финансова рецесия през 2008 година

А шефът на Банката на Англия Андрю Бейли даже загатна тази седмица, че формалните лихвени проценти - понастоящем 0,1% - могат да станат негативни за първи път в английската история. Коментарите му насърчиха спекулациите, че банката може да избере негативни лихви през 2021 година, в случай че стопанската система се нуждае от това.

Brexit часовникът също тиктака

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън се ангажира да контракти изискванията на новите връзки на Обединеното кралство с Европейския съюз до края на 2020 година, след излизането на страната от блока през януари.

Неспазването на съглашение може да заплаши веригите за доставка  в страната, а продуктите и услугите да нарастнат в най-лошия вероятен миг. Обединеното кралство има до 30 юни да изиска удължение на периода за договаряния, само че държавното управление на Джонсън към този момент няколко пъти споделя, че не обмисля подобен вариант.

Разговорите обаче не вървят добре. Мишел Барние, основният договарящ на Европейски Съюз за Brexit, съобщи предходната седмица, че „ не е оптимист “ по отношение на постигането на съглашение с Обединеното кралство, добавяйки, че Европейски Съюз ще ускори подготовката за привършване на годината без нови условия за търговия.

Главният договарящ за Brexit във Англия Дейвид Фрост съобщи в писмо до Барние във вторник, че Европейски Съюз предлага „ относително нискокачествено комерсиално съглашение “.

Дейвид Хениг, някогашен търговски договарящ и шеф на плана за комерсиална политика на Обединеното кралство в Европейския център за интернационална политическа спестовност, съобщи в четвъртък, че ще стартира 10-процентна тарифа за коли, импортирани в Европейския съюз, в случай че съглашението не бъде реализирано, заплашвайки минимум 15 милиарда паунда (18,3 милиарда долара) експорт.

И по този начин, текущите търговски договаряния за пост-Brexit взаимоотношения сред ОК и Европейски Съюз, могат да основат проблеми за Обединеното кралство през втората половина на годината, когато се чака икономическият напредък да се възвърне.

Дори в случай че Обединеното кралство реализира ново комерсиално съглашение с Европейския съюз, това няма да бъде толкоз удобно като остарелия режим. Джонсън упорства за договорка, която би разрешила на Обединеното кралство също да реализира съглашение с търговски сътрудници като Съединени американски щати.

В проектопредложението, оповестено от държавното управление на Обединеното кралство тази седмица, Англия удостовери, че не желае да бъде част от единния пазар на Европейски Съюз и вместо това търси договорка в сходство с това, което блокът има с Канада или Япония.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР