„Натрупаха се данни в последните месеци, че наднорменото тегло и

...
„Натрупаха се данни в последните месеци, че наднорменото тегло и
Коментари Харесай

Диетолог: Наднорменото тегло също е рисков фактор за коронавируса

„ Натрупаха се данни в последните месеци, че наднорменото тегло и високите степени на затлъстяване вършат хората с COVID-19 рискови. Те по-често биват одобрявани в интензивни отделения и поставяни на апаратно дишане. Много изследвания сочат, че при хората с наднормено тегло, по-често се следи съдбовен изход”, изясни диетологът доктор Мария Николова.
Според нея един от изводите на изследванията е, че и наднорменото тегло е измежду рисковите фактори за ковид, с изключение на възрастта и съпътстващите болести.
„ По принцип затлъстяването се свързва с хронично инфектиране в организма. Хората, които имат наднормено тегло, всекидневно имат по-лош хранителен статус. За в този момент в България няма публични данни по какъв начин се е нараснали измежду децата данните във връзка с наднорменото тегло и затлъстяването. Почти всекидневно се сблъсквам с една и съща анамнеза. В разследване на обездвижването и прекъсването на нормалното придвижване, в случай че детето е било с леко повишено наднормено тегло, то към този момент се презентира със затлъстяване. ”, изясни тя.
Доктор Николова уточни, че се следи и струпване на мазнини в региона на талията, което е предразполагащ рисков фактор. Тя поучава да се одобряват повече плодове и зеленчуци, да се употребява пълностоен протеин, а да се занижи приемът на бързи и пържени храни. Според нея, тази диета е потребна и в битката с ковид.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР