Натрият е ценен микроелемент, който има важната функция да поддържа

...
Натрият е ценен микроелемент, който има важната функция да поддържа
Коментари Харесай

Натрий

Натрият е скъп микроелемент, който има значимата функционалност да поддържа кръвния размер в организма. Той управлява работата на мускулите и нервите и предотвратява изтощението и топлинните удари, които ни грозят през горещите летни месеци.

Източници на натрий

За най-хубавите източници на натрий се смятат солта, беконът, зелените маслини, морската риба, сиренето и още други артикули. Известна доза натрий, само че много ниска, се съдържа в неосолените ядки, плодовете и зеленчуците като се изключи моркови, цвекло и спанак.

100 г самун и тестени артикули съдържат към 50% от дневната потребност на натрий, като ръженият, царевичният и овесеният самун са с най-високо наличие.

Други храни, които са доста богати на натрий са соевият сос, сокът от кисело зеле, месата, галетата, каперсите, сушените домати, кренвиршите, горчицата, бисквитите, чипса, вафлите.

Функции на натрий

Той работи в наложителен синхрон с калия. Натрият има голямо значение и за регулирането на кръвния размер и кръвното налягане. Поддържаното належащо равнище натрий освен работи в синхрон с калия, само че също така извършва и някои независими функционалности. Натрият е изключително значимо при удовлетворяването на някои характерни физиологични процеси.

Калиево-натриевият баланс, като част от общия електролитен баланс на организма, е изключително значимо звено от относителното неизменност на вътрешната течна среда (хомеостаза). Натрият е главен за превоза на органични субстанции през клетъчните мембрани, алкално-киселинното равновесие на кръвта, както и интензивността на някои ензими и други Дневният потребности на организма от натрий се набират основно от два източника – готварската сол и натриевите съединения като мононатриевия глутамат. Нуждата от този детайл възлиза на 1-3 гр. на ден. Ако на ден човек приема от 5 до 15 гр. готварска сол, то той усвоява 2-6 гр. натрий.

Връзката сред натрия и калия е аналогична на връзката сред фосфор и калций. Когато равнищата на единия от двата минерал са повишени, количествата от другия надлежно понижават и се оказват незадоволителни в организма. От подтекста излиза наяве, че потреблението на огромни количества сол води до привършване на запасите от калий.

Действието на натрия се показва в регулацията на работата на нервите и мускулите. Когато човек спортува интензивно е много значимо кръвният запас да е на равнище поради покачвания кръвопоток и кръвна циркулация в тялото. По-големият кръвен размер доставя по-голямо количество кръв в работещите мускули, като към тях към тях се реализира и нараснало превозване на хранителни субстанции.

Дефицит на натрий

Повишеният кръвопоток изисква оптимално количество натрий в организма на човек. Спадането на кръвния размер съставлява сериозен риск. Хранителните субстанции не подхранват работещия мускул, мозъка и останалите работещи органи. Ниското равнище на натрий в организма води до нарушение и дисбаланс в синхрона сред натрий и калий.

 Бекон

Като краен резултат могат да се причинят проблеми, свързани с нарушение на функционалностите на сърцето, мозъка и черния дроб. Затова за електролитният баланс в клетката е доста значимо да се реализира баланс посредством тъкмо избрани равнища калий и натрий. Недостигът на натрий може да докара до съществени последствия освен за интензивно занимаващите се със спорт, само че и при хората, водещи затънал живот.

Крайни отрицателни последствия от неналичието на натрий могат да са виене на свят, гадене и дезориентация. Спадът в равнището на натрий в организма е причина за нарушение на функционалността на бъбреците.

Количествата от натрий в питателните артикули са безусловно задоволителни, вследствие на което рядко се следи недостиг на натрий в организма. Рискови фактори за дефицит на натрий за организма на човек могат да са изобилното потене, както и крайното отбягване на консумация на сол. Дефицитът на натрий при тези обстановки се показва във нездравословни резултати като мускулните крампи и нарушаванията в асимилирането на въглехидратите. Също по този начин дефицитът на натрий води до невралгия.

Предозиране с натрий

Свръхпредозиране с натрий, което значи над 13-14 грама на ден се смятат за токсични. Прекомерната приложимост на готварска сол предизвиква нараснало артериално кръвно налягане. Това би трябвало да е знак внимание за хората с хипертония, които би трябвало да понижат приема на подправката до най-малко. Ненужното количество от минерала (около 90%) се изхвърля от организма посредством урината.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР