Натовски кораби в Черно море има. Това не е новина.

...
Натовски кораби в Черно море има. Това не е новина.
Коментари Харесай

Захариева: НАТО има кораби в Черно море, засега нови няма да изпращат

" Натовски кораби в Черно море има. Това не е вест. Няма взето решение за нови. Сега би трябвало да успокоим обстановката. Да се стигне до деескалация. Да бъдат освободени 24 моряци, както и на трите арестувани кораба. Много е значимо да се съблюдават интернационалните контракти за морско право и Конвенцията за морско право ", сподели външният ни министър Екатерина Захариева в студиото на бТВ.

Преди два дни Си Ен Ен заяви, че Съединени американски щати възнамеряват да изпратят военни кораби в Черно море поради случая в Керченския пролив, напомня БГНЕС. " Съединени американски щати ще съблюдават Конвенцията от Монтрьо. Съединени американски щати не разясняват дали са уведомявали Турция за своето желание да изпратят кораби в Черно море, което е условие на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща престоя на военни кораби там ", съобщи тази нощ представителят на Пентагона Ерик Пахон.

“САЩ реализират своите дейности в Черно море в сходство с Конвенцията от Монтрьо. Въпреки това ние не разясняваме дипломатическата преписка, която се предава на турското държавно управление “, сподели още Пахон, без да дава повече детайлности.

Престоят на военни кораби в Черно море се контролира строго от Конвенцията в Монтрьо, която съхранява независимост на плаването през проливите /Босфор и Дарданели/ единствено за търговски кораби. Режимът за корабоплаване на военните кораби на черноморските и нечерноморските страни е друг. При авансово известяван на Турция черноморските страни могат да прекарват през проливите в спокойно време свои военни кораби от всевъзможен клас. За военните кораби на нечерноморските страни са въведени съществени ограничавания за клас и тонаж.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР