Натовареността на Спешна помощ през пандемията не се е повишила

...
Натовареността на Спешна помощ през пандемията не се е повишила
Коментари Харесай

Спешната помощ е натоварена с несвойствени дейности -

Натовареността на Спешна помощ през пандемията не се е повишила значително, само че системата е ангажирана с несвойствени действия като взимане на кръвни проби и транспорт на трупове. Въпреки нарасналите заплати, отливът на експерти от системата продължава.

Това демонстрира разбор за положението на бранша на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) за интервала 2017-2021 година, по данни предоставени от Министерството на здравеопазването.

Авторите констатират редица несъответствия в системата, свързани както с справедливи географски условия, които затрудняват достъпа, по този начин и с други ограничавания пред обезпечаването на незабавната грижа – намаляващ брой експерти, компрометирана пътна инфраструктура, засилен пътен трафик. 

Данните показват относителна непоклатимост на Спешната помощ, при непрекъснат растеж на разноските за заплати и едва понижаване на натовареността, и на личния състав, ангажиран в нея.



Данни: Институт за пазарна стопанска система

Ръстът на разноските за хонорари обаче не е съпроводен от повишаване на личния състав – напротив, заетите в незабавната помощ непрекъснато понижават за интервала 2017 – 2021 година, като за периода системата е изгубила над 270 чиновници.



Данни: Институт за пазарна стопанска система

Липсват ясно изразени знаци, които да приказват за рецесия, като това ясно си проличава около обслужването на пандемията от COVID-19 през последните 2 години.



Данни: Институт за пазарна стопанска система

Данните за обслужени и приети в болница пациенти демонстрират сериозен спад на обслужените пациенти през 2019 година (с над 30%) и слаб растеж през 2020 и 2021 година вследствие на пандемията. Нараства делът на необслужените повиквания, евентуално заради свиване и изясняване на обсега на услугите в незабавната помощ, показват от ИПИ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР