НАТО заяви, че Русия е засилила разполагането си в северната

...
НАТО заяви, че Русия е засилила разполагането си в северната
Коментари Харесай

НАТО: Русия е разположила 30 хиляди военни в Беларус

НАТО съобщи, че Русия е засилила разполагането си в северната съседка на Украйна Беларус през последните дни и се чака там да се съберат 30 хиляди военни за взаимни военни учения този месец, предава Ройтерс.

Ученията Русия-Беларус, които ще продължат до 20 февруари, предоставиха на Москва мотив за в допълнение увеличение на силите покрай Украйна в миг, когато Съединени американски щати и Англия предизвестиха, че Москва може да се готви за война.

Министърът на защитата на Украйна сподели, че Русия сега е събрала общо 115 хиляди военни покрай границите на страната му.

Русия отхвърля да е възнамерявала да нахлуе в Украйна и разказа ученията „ Съюзническа решителност “ с Беларус като подготовка за отбиване на външна експанзия. Тя не разкрива размера на силите си там, само че споделя, че те ще се изтеглят след ученията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести: „ През последните дни видяхме доста придвижване на съветски военни сили в Беларус.

„ Това е най-голямото съветско разполагане там след Студената война, с предстоящите 30 000 бойци, както и сили за специфични интервенции „ Спецназ “, изтребители Су-35, системи за противовъздушна защита С-400 и ракети „ Искандер “, които могат да носят нуклеарни бойни глави, “ сподели той.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу дойде в Беларус в четвъртък, с цел да инспектира съветските и беларуски войски и да се срещне с белоруския водач Александър Лукашенко, заяви съветската организация Интерфакс.

Съединените щати и НАТО отхвърлиха настояванията на Русия да не позволяват Украйна да се причисли към НАТО и да изтеглят съюзническите сили и оръжейни системи от Източна Европа, като в същото време показаха подготвеност да договарят за надзор на въоръженията и ограничения за създаване на доверие.

Руският президент Владимир Путин сподели във вторник, че Западът е пренебрегнал главните опасения на Русия и упрекна Съединените щати, че се пробват да въвлекат страната му във война, само че той добави, че Русия е заинтригувана от разговор.

В четвъртък Кремъл още веднъж упрекна Вашингтон в разпалване на напрежението, откакто Съединените щати споделиха, че ще изпратят близо 3000 военни в допълнение в Полша и Румъния. Пентагонът съобщи, че задачата е да се изпрати „ мощен сигнал " до Путин и света, че „ НАТО има значение за Съединените щати и има значение за нашите съдружници ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който предложи да посредничи сред Русия и Украйна в рецесията, е на посещаване в Киев.

Украйна и Турция ще подпишат рамково съглашение за произвеждане на турски дронове в Украйна, сподели пред кореспонденти министърът на защитата на някогашната руска република Олексий Резников, което сигурно ще раздразни Москва. Украйна към този момент е разположила и употребява турски дронове във война с подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас, разяснява Reuters

Резников сподели, че броят на нарушаванията на примирието в този спор е намалял и не е имало бойни загуби през последните три седмици.

„ Украйна ще е щастлива да измести мястото на мирните договаряния за Източна Украйна в Истанбул или други турски градове след предложение на Ердоган, само че Русия би трябвало да се съгласи с това, “ сподели той.
ТЕМА преди 8 часа 1367 преди 23 часа 678 преди 2 дни 826
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР