НАТО засега не вижда никакви признаци Русия да се подготвя

...
НАТО засега не вижда никакви признаци Русия да се подготвя
Коментари Харесай

НАТО: Засега няма заплаха от руска атака срещу балтийските държави

НАТО към този момент не вижда никакви признаци Русия да се приготвя да нападне балтийските страни, макар възходящото напрежение към Украйна, съобщи по време на визитата си в Литва ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Настоящата готовност на съветски въоръжени сили в Беларус би трябвало да се прави оценка от военна позиция като „ композиция от благоприятни условия “, счита той.

От 10 до 20 февруари Русия и Беларус ще проведат втория стадий на инспекцията на силите за реагиране „ Съюзна решителност 2022 “. Адмиралът заяви, че сега на беларуска територия са дислоцирани към 30 000 съветски военнослужещи.

Командващият въоръжените сили на Литва Валдемарас Рупшис също поддържа мнението, че не е налице „ нито тактическа, нито оперативна директна опасност “ от страна на Русия за страната му. Според него, това би било „ безконтролно “ и „ неуместно “, поради наличието на войски на НАТО в Литва.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 година НАТО стартира да укрепва източния си фланг. От 2017 година бойци и офицери от немската войска извършват задания в балтийските страни и в Полша в границите на задачата Enhanced Forward Presence. Германските военнослужещи в Литва съставляват към половината от контингента на НАТО в страната от към 1 200 души.

Правителството на Германия не изключва опцията да изпрати спомагателен контингент в Литва. На въпрос дали такова укрепване ще бъде осъществено в границите на НАТО или въз основа на двустранни съглашения, Бауер отговори: „ Едното не изключва другото. Ако желаете бързо решение, то най-вероятно ще бъде на двустранна основа, защото това не изисква утвърждението на всички съдружници “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР