НАТО започна най-мащабното военновъздушно учение в историята си, съобщава Франс

...
НАТО започна най-мащабното военновъздушно учение в историята си, съобщава Франс
Коментари Харесай

НАТО провежда най-мащабното въздушно учение в историята си

НАТО стартира най-мащабното военновъздушно обучение в историята си, оповестява " Франс прес ".

Поредицата от въздушни маневри, координирани от Германия, имат за цел да покажат силата и единството на военния съюз на фона на войната в Украйна.

ще продължи до 23 юни, като в него ще вземат присъединяване към 250 военни самолета от 25 страни членки на НАТО и страни сътрудници, като Япония и Швеция.

До 10 000 военни ще се включат в ученията , целящи подсилване на оперативната съгласуемост и защитата против дронове и крилати ракети при положение на офанзива против градове, летища или пристанища, ситуирани на територията на НАТО.

Учението е проектирано през 2018 година, частично в отговор на анексирането на Крим от Русия през 2014 година, макар че не е съответно ориентирано към " никого ", посочи началникът на немските военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц.
 Германия хазаин на най-голямото обучение на въздушни сили в историята на НАТО
Германия хазаин на най-голямото обучение на въздушни сили в историята на НАТО

Учението " Air Defender 23 " ще събере 10 000 участници и 250 самолета от 25 страни

Той акцентира, че НАТО има подготвеност да пази " всеки сантиметър " от своята територия, само че уточни, че няма да бъдат осъществявани полети по посока на Калининград - съветския анклав, граничещ с членките на НАТО Полша и Литва.

" Ние сме защитителен съюз и това обучение е планувано като такова ", увери генералът.

Независимо от това маневрите ще имат за цел да изпратят обръщение към Русия, по думи на посланика на Съединени американски щати в Германия Ейми Гутман.

Войната на Русия против Украйна подтиква водения от Съединени американски щати боен съюз, основан преди близо 75 години, с цел да се опълчи на Съветския съюз.
 Германия възнамерява огромно Военновъздушни сили обучение за лятото
Германия възнамерява огромно Военновъздушни сили обучение за лятото

В него ще вземат участие изтребители от НАТО

Швеция и Финландия дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна.

Герхарц означи, че доста водачи ще работят дружно за първи път.

Става въпрос за поддържане на старите взаимоотношения, които имаме, само че и за създаване на нови такива, изясни той.

В огромното обучение ще се включи и България. По данни на Министерството ни на защитата, представено от БГНЕС, четирима български офицери по планирането ще бъдат част от щаба. Страната ни обаче няма да се включи с техника.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР