НАТО все още не вижда руски действия, които биха изисквали

...
НАТО все още не вижда руски действия, които биха изисквали
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО смята, че действията на Русия все още не изискват промени в ядрената конфигурация

НАТО към момента не вижда съветски дейности, които биха претендирали смяна в нуклеарната настройка на алианса, само че ще следи от близко обстановката. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при идването си на среща на министрите на защитата на НАТО.

„ Все още не виждаме дейности на Русия, които биха претендирали смяна в нуклеарната настройка на алианса, само че продължаваме да следим от близко дейностите на Москва “, сподели Столтенберг, отговаряйки на въпрос за разполагането на съветски нуклеарни оръжия в Беларус.

Преди началото на съвещанието на министрите на защитата на НАТО в Брюксел той обаче съобщи, че Русия влага големи средства в нови нуклеарни оръжия, които разполага покрай границите с НАТО, в това число и в Далечния север. Той увери, че Пактът постоянно е давал отговор на това и ще продължи да го прави.

„ Швеция извърши всички претенции на Турция: отстрани рестриктивните мерки върху доставките на оръжия, промени конституцията и вкара законодателство за битка с тероризма, тъй че ние имаме вяра, че тя би трябвало да стане член на НАТО допустимо най-скоро. Въпреки това, до момента в който има Няма гаранции, че Швеция ще се причисли към срещата на върха във Вилнюс, ние интензивно работим по това “, сподели още Столтенберг.

В отговор на въпрос по отношение на срещата за присъединение сред Турция, Швеция, Финландия и НАТО на 12 юни той сподели единствено, че срещата е протекла " в доста градивна атмосфера ".

В същото време Столтенберг означи, че Турция е страната от НАТО, която е обект на най-вече терористични офанзиви, и нейните общи опасения в тази област са основателни.

Анкара упорства Стокхолм да съобщи цялостен лист с кюрдски фигури, получили политическо леговище в Швеция, а в Турция са изправени пред обвинявания в тероризъм. Шведското държавно управление се оправдава, че не е във властта на Стокхолм да ги екстрадира, въпросът за изгонването „ може да бъде решен единствено от съда “.

В същото време, съгласно европейски източници, Турция упорства и за изгонването на някогашни военни, в това число офицери, работили в европейските структури на НАТО и взели участие в организирането на несполучливия опит за боен прелом през 2016 година За да не се усложняват в допълнение връзките в алианса, всички те получават леговище в Швеция, която по това време е неутрална страна.

Столтенберг още един път акцентира, че няма да се пробва да удължава мандата си, който изтича през септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР