НАТО ще продължи да наблюдава и оценява балистичните заплахи към

...
НАТО ще продължи да наблюдава и оценява балистичните заплахи към
Коментари Харесай

НАТО декларира, че ще пази турското небе


НАТО ще продължи да следи и прави оценка балистичните закани към Турция от страна на Сирия, се показва в признатата през вчерашния ден декларация след първия ден от срещата на върха на НАТО в Брюксел, оповестява Анадолската организация, съобщи бТВ. " Оставаме обезпокоени от обстоятелството, че Турция беше ударена три пъти през последните четири години от ракети, изстреляни от Сирия. Продължаваме да следим и да оценяваме опасността от балистични ракети от Сирия ", се показва в изказването.

В декларацията се отбелязва, че ракетите с дребен обхват, с които Сирия разполага, " покриват част от територията на НАТО и териториите на някои наши партньорки ". " Растящата опасност от разпространяването на балистични ракети наоколо до югоизточната граница на Алианса е и остава тласък на създаването и разполагането на система за противоракетна защита на НАТО, конфигурирана да отблъсква закани, идващи отвън евроатлантическата зона ", отбелязва алиансът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган дружно с министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу и министъра на защитата Хулуси Акар взе участие в двудневната среща на НАТО, като през днешния ден се чака в коридорите на срещата Ердоган да беседва с италианския министър председател Джузепе Конте, с френския президент Еманюел Макрон, с украинския президент Петро Порошенко, с българския президент Румен Радев и с гръцкия министър председател Алексис Ципрас.

Вестник " Хюриет дейли нюз " цитира изказване на външния министър Мевлют Чавушоглу, който съобщи при идването си в Брюксел през вчерашния ден, че актуалната система за противоракетна защита на НАТО пази едвам 30% от турското въздушно пространство, по тази причина Турция се нуждае от съветските ракетни системи С-400. Той уточни, че " първите доставки на системи С-400 в Турция ще бъдат осъществени до края на 2019 година ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР