НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в

...
НАТО ще изпрати покана за членство на Република Македония в
Коментари Харесай

Столтенберг: Македония влиза в НАТО веднага след решаване на спора името, Балканите са стратегически регион


НАТО ще изпрати покана за участие на Република Македония в Северноатлантическия пакт след реализиране на решение за разногласието за името в границите на Организация на обединените нации. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред белградското издание "Политика".

"Много се веселя, че посетих Скопие този месец. Продължаваме да поддържаме страната по пътя на нейното присъединение към НАТО. Ние желаеме тя да успее. Това е според решението от срещата на върха в Букурещ от 2008-ма година. Това решение бе препотвърдено с заявления от Уелс и Варшава. Съюзниците са съгласни, че НАТО ще изпрати покана за участието в Алианса след постигането на общо решение за разногласието за името в границите на Организация на обединените нации. Съвсем неотдавна видяхме позитивен подтик по този въпрос", споделя още Столтенберг.

"След сформирането на новото държавно управление /на Зоран Заев - бел.ред./ предходната година видяхме възобновени старания за осъществяването на промените. По време на визитата ми аз окуражих държавното управление да продължи с промените, които ще укрепят правосъдната власт и демократичните институции. Подкрепих всички политически партии и всички останали да се включат в открити и градивен диалог", сподели Столтенберг.

Според него "Балканите са от стратегическо значение за НАТО".

"Оставаме изцяло ангажирани, а това нещо подкрепя стабилността в района. Ние виждаме бъдещето на този район в евроатлантическото съдействие и интеграцията на тези, които желаят това нещо. Всеки народ има правото самичък да взема решение за бъдещето си и самичък да избира политическите ограничения и ограниченията за сигурност. Това е главен принцип на европейската сигурност - този принцип бе подписан и от самата Русия и тя би трябвало да го зачита. Разширяването на НАТО не е против Русия", споделя още Столтенберг.

Генералният секретар разяснява, че две страни от Западните Балкани желаят да се причислят към пакта. "НАТО поддържа тези аспирации и си партнира с приятелите в Скопие и Сараево, с цел да им помогне по пътя им към участието в НАТО".

"Северноатлантическият пакт е изправен пред най-сложната и непредвидима обстановка в региона на сигурността... Нестабилността в Близкия изток, в Северна Африка, както и Русия, която нарушава интернационалното право и нуклеарната стратегия на Северна Корея и развиването на междуконтиненталните балистични ракети са съществена опасност за световната сигурност и непоклатимост. Предизвикателствата като тероризъм и хакерските атаки нямат граници и подкопават нашата сигурност", споделя още генералният секретар на НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР