НАТО съзря в Русия основната заплаха за сигурността на пакта

...
НАТО съзря в Русия основната заплаха за сигурността на пакта
Коментари Харесай

Медии в Москва: НАТО съзря в Русия основната заплаха за сигурността си

НАТО съзря в Русия главната опасност за сигурността на пакта до 2030 година, означават съветски медии в репортажи от завършилата през вчерашния ден видеоконференция на външните министри на страните от алианса.

Печатът разяснява показания по този мотив отчет "НАТО-2030 ". Според документа Москва се стреми към политическо, икономическо и военно превъзходство над някогашните руски републики; като образец се сочат Украйна и Грузия, написа "Известия ".

Обсъждайки сигурността в Черноморския район, министрите показаха желание да задълбочават в тази връзка съдействието с Грузия и Украйна. Междувременно Киев и Тбилиси споделят очаквания скоро да получат проект за дейности за участие в НАТО (ПДЧ) - основен стадий по пътя им към алианса, показва "Комерсант ".

Тази година НАТО към този момент даде на Киев статут на сътрудник с разширени благоприятни условия, само че изгледите му за ПДЧ към момента са мъгляви - на форума нямаше никакви обществени изказвания по въпроса. Тбилиси има повече шансове. Столтенберг заяви, че НАТО показва "силна политическа поддръжка " на Тбилиси. Алиансът акцентира на уеб страницата си, че в подготовката за участие Грузия "разработва и сполучливо внедрява годишни национални стратегии ", само че в раздела за Украйна такава оценка няма. Въпросът Грузия да получи ПДЧ може да бъде прегледан на срещата на върха на НАТО през 2021 година, предвижда "Комерсант ".

Бившият командващ Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис даде звук по "грузинския въпрос ". Той съобщи: "Трябва незабавно да поканим Грузия в НАТО ", написа в материал за конференцията "Независимая газета ".

Освен това съгласно Ходжис пактът би трябвало да подкрепи напъните на Тбилиси за участие, като провежда невиждано огромни военни маневри, свързващи ведно ученията "НАТО-Грузия ", "НАТО-Украйна ", "НАТО-България ", "НАТО-Румъния " и "НАТО- Унгария ". Маневри, "неотстъпващи по обсег на "Кавказ-2020 " в Русия. Този метод ще показва нашата грижа за района ", декларирал военачалникът. "Имаме военновъздушна база в Румъния. Бих желал да видя сходна и в Грузия ", добавил представителят на алианса.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко счита, че НАТО желае да заграби западната част от страната му. Той съобщи, че пактът основава формация, която да завземе западните беларуски земи, написа "Аргументи недели ".



Александър Лукашенко

Според беларуския водач Минск знаел това с безспорна сигурност ", добавя седмичникът. Лукашенко приказва през вчерашния ден на конгрес, проведен от Организацията на Договора за групова сигурност - военнополитически съюз на постсъветските страни.

"НАТО стартира битка за Беларус ", декларира в заглавие "Московский комсомолец ". Най-важното в новия отчет на алианса е не това, което съдържа, а това, което липсва в него - обрисувалата се битка за бъдещо включване на Беларус в Северноатлантическия съюз, разяснява всекидневникът.

Лукашенко е изгубил легитимност в очите на беларуското население - това е приключен факт, припомня изданието нестихващите всеобщи митинги в страната против оповестеното от Минск преизбиране на президента през август.

Доколкото Москва през днешния ден е опора на Бащицата (прякор на Лукашенко), легитимност неизбежно ще изгуби и съюзът сред Русия и Беларус. Тъкмо в областта на защитата този съюз не е нереалност ", а нещо същинско. А щом режимът в Минск, задържал се на щикове, падне, прекомерно евентуално е новите управляващи да слагат въпроса за промяна на геополитическата ориентировка на Беларус.

"В стратегическия отчет на НАТО не написа нищо по този мотив, само че това в никой случай не трябва да приспива нашето внимание. НАТО мисли за Беларус, и още по какъв начин, просто не счита за нужно ненужно да нервира Москва. Алиансът се прицелва в Минск, а Русия още не е измислила по какъв начин да му скапе прицела ", заключава "Московский комсомолец ".

"До една година Москва ще образува нова мотострелкова дивизия в Калининградска област ", оповестяват източници на "Взгляд " във федералното министерство на защитата. "Според военни аналитици тази формация ще е задоволителна, с цел да сведе до нула опасността НАТО да нападне съветския европейски ексклав ", отбелязва електронният вестник.

"Същевременно страните от НАТО усилват силите си към Калининград ", твърди онлайн изданието, описвайки в резюме армиите на Полша и Германия, скорошните маневри на пакта в балтийските страни и споменавайки базите му в района.

Американското сп. "Нешънъл интерест " писа неотдавна: "В Полша би трябвало да бъдат развърнати нуклеарни сили на Съединени американски щати като коз, който да накара руснаците да изтеглят нуклеарните си оръжия от Калининград ", се споделя в материала.

Според "Взгляд " "версията " за съветски нуклеарни оръжия в ексклава е стартирана от Ройтерс през 2018 година - Западът се опасява, че нуклеарни бойни глави са инсталирани на съветските ракети "Искандер ", трансферирани в Калиниградска област, и че Москва ще нанесе с тях нуклеарен удар при положение международна война.

"Да атакуваш непосредствено Калининград е все едно да атакуваш цялата останала Русия. В региона са ситуирани мощни съветски ракети, способни теоретично да отнесат прилежащите територии в морето без излишък - даже без потребление на нуклеарни оръжия ", разяснява политологът Николай Межевич.

По принцип обаче силите на НАТО край Калининград може да подхващат местни провокации - да вземем за пример за съветските военни най-малко един път да открият огън през границата. Това може да бъде показано като мотив за война, като доказателство за експанзия на Русия в Балтийския район, счита специалистът.

С цел сходни провокации управляващите в някои натовски страни може би ще се опитат съгласно него да образуват "пета колона " в съветския ексклав. Той напомня, че до неотдавна в Калининградска област е работила неонацистка група - "Балтийски авангард на съветската опозиция " (БАРС), призовавала градът да си върне остарялото име Кьонигсберг, региона да излезе от състава на Руската федерация и да се причисли към Европейски Съюз.

"Активът на БАРС сега лежи зад решетките. В Калининград обаче са останали други сходни групировки и обособени персони - и то много доста ", предизвестява Межевич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР